Ιωάννης Σαρμάς: Σοβαρός, καταρτισμένος, ικανός πρωθυπουργός

Στον μήνα της θητείας του απέδειξε, δίχως φανφάρες, ότι ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και πήρε πρωτοβουλίες που έδωσαν λύσεις

Το να είναι κανείς πολιτικός δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά, ανεξάρτητα από το πώς πολλοί νιώθουν γι’ αυτούς. Πρακτικά, οι πολιτικοί είναι «δημόσιοι υπάλληλοι». Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, σε οποιαδήποτε πολιτική θεωρία και με την ουσιαστική έννοια του όρου.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι παριστάνουν ότι το έχουν ξεχάσει και μοιάζουν σαν να κάνουν χάρη στους πολίτες, οι οποίοι τους επέλεξαν. Αλλά η δουλειά τους είναι να ικανοποιούν τις ανάγκες μας πριν σκεφτούν κομματικές απόψεις, συμφέροντα και ιδεολογίες.

Ο Ιωάννης Σαρμάς ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τη μίνι πρωθυπουργική του θητεία, διάρκειας περίπου ενός μήνα. Το ότι κάνει τη δουλειά του ήσυχα και χωρίς φανφάρες δείχνει ότι πρακτικά μπορεί να είναι πιο σοβαρή μια διακυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει τον κόσμο ως μάζα πιθανών ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι πολιτικός, ούτε και εκδήλωσε ποτέ πρόθεση να γίνει. Ισως αυτό και να είναι τελικά και το μυστικό του.

Διορίστηκε αναπόφευκτα λόγω της θεσμικής του ιδιότητας. Το συμπέρασμα είναι όμως ότι το πρωθυπουργικό του προφίλ μπορεί να θεωρηθεί θετικό. Αποδείχθηκε μια σωστή επιλογή σε ένα τάιμινγκ που μόνο εύκολο δεν ήταν.

Ο Σαρμάς δεν κρύφτηκε, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες. Ούτε υποτίμησε καταστάσεις, ούτε όμως υπερτίμησε το προσωρινό της θέσης του. Λειτούργησε συνταγματικά, με σοβαρότητα, ανέλαβε πρωτοβουλίες όταν έπρεπε και δεν δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η χώρα βάδιζε με έναν πρωθυπουργό που ήταν απλώς διεκπεραιωτικός ή προσπαθούσε να αποφύγει τις όποιες ευθύνες της βραχείας θητείας του.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το 2019 και θα επιστρέψει στα καθήκοντά του από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον βέβαια προκύψει νέα κυβέρνηση από τις εκλογές της Κυριακής. Σε λίγους μήνες, τον προσεχή Νοέμβριο, συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Σε λίγες μέρες το όνομά του θα απομακρυνθεί από τα φώτα της επικαιρότητας.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, μαζί με τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο της χώρας.

Ουκ ολίγα πεπραγμένα

Αν και ο κ. Σαρμάς φρόντιζε να μην εκτίθεται στη δημοσιότητα από το 1987 οπότε άρχισε να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, ως πρωθυπουργός ήταν «παρών» όποτε το απαιτούσαν οι συνθήκες.

• Πριν από 10 μέρες συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φανερά εκνευρισμένος, ζήτησε τη συνάντηση λόγω της οξύτητας της προεκλογικής αντιπαράθεσης για τη Θράκη. Λίγο μετά ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν κατευναστικός και συναινετικός: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στον προεκλογικό αγώνα. Να θυμίσω ότι η ελευθερία εκφράσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν».

• Στις 5 Ιουνίου είχε συγκαλέσει σύσκεψη για τη μίνι κρίση στον Εβρο, λόγω της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του ποταμού. Υπήρξε συντονισμός όλων των υπουργείων και υπηρεσιών, αλλά και αποτελεσματικές επαφές με την τουρκική πλευρά, με συνέπεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα που είχε προκύψει. Λίγες μέρες μετά δήλωνε: «Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας, γιατί, όπως διαπιστώνουμε, συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δημοκρατικών κοινωνιών που στοιχειοθετεί την αδίστακτη εκμετάλλευση ατόμων από τους διακινητές. Οσοι ζητούν άσυλο οφείλουν να χρησιμοποιούν τις θεσμοθετημένες πύλες εισόδου στην Ελλάδα».

• Για την επίθεση χάκερ στις εξετάσεις λυκείου της 29ης Μαΐου ασφαλώς και η κυβέρνηση Σαρμά δεν έχει ευθύνη. Είχε αναλάβει μόλις πριν από λίγα 24ωρα και το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Παιδείας Κεραμέως δεν είχαν φροντίσει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Παρά τις αλαζονικές μπηχτές στελεχών της Ν.Δ., όπως ο Σκέρτσος, επικράτησε ψυχραιμία, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και το πρόβλημα λύθηκε σε δύο 24ωρα.

• Μετά τα τραγικά γεγονότα με θανάτους ξεχασμένων ασθενών από το ΕΚΑΒ, λόγω της απαξίωσης του ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Σαρμάς έκανε έκτακτη σύσκεψη και αιφνιδίασε θετικά ανακοινώνοντας προετοιμασία Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για «επείγοντα θέματα της Υγείας».

• Για την πρωτοβουλία αυτή το περιβάλλον στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του.

• Τέλος, για την τραγωδία στην Πύλο με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ζήτησε διαφάνεια και ενδελεχή έρευνα για να διακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα, «ώστε να αναδειχθούν τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς». Προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε πολύ καλό κλίμα.

Στη μηνιαία θητεία του ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός επιβεβαίωσε την καλή φήμη που τον συνόδευε. Ενας ήπιων τόνων άνθρωπος, καταρτισμένος, γνώστης των συνθηκών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ικανός. Δεν λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ κάποιου κόμματος και η χώρα οδεύει προς τις δεύτερες εκλογές σε κλίμα ομαλότητας, παρά τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν αυτόν τον μήνα της θητείας του.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

Γεννήθηκε στην Κω το 1957. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Σορβόνη. Εχει λάβει υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση (1980-1984). Εκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986). Από το 1987 εργάζεται ως δικαστικός λειτουργός, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο (από το 1993 έως σήμερα). Για 12 χρόνια διατέλεσε πρόεδρος τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τις 4 Νοεμβρίου 2019 είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία. Είναι συγγραφέας βιβλίων εμβάθυνσης στη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων. Στις 25 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στον κ. Σαρμά εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα