Έπαιξαν ξύλο στον ΣΥΡΙΖΑ

Αγριο επεισόδιο Τζανακόπουλου – Ρήγα το βράδυ των εκλογών

Τα νεύρα ήταν τεντωμένα στους επάνω ορόφους της Κουμουνδούρου το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που επιβεβαίωσε τη νέα δραματική υποχώρηση προκάλεσε διάχυτο εκνευρισμό και κατήφεια. Ήταν τόσο έντονος ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα, ώστε δεν άργησε να ξεσπάει η μπόρα.

Πρωταγωνιστές ενός σφοδρού επεισοδίου στο οποίο με παρέμβαση τρίτων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα φέρονται δύο πρώην γραμματείς του κόμματος, ο Πάνος Ρήγας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι αντάλλαξαν βαριές κουβέντες πάνω στη διαφωνία τους για τους λόγους που οδήγησαν στη νέα συντριβή και ήρθαν στα χέρια. Το θλιβερό περιστατικό επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικά εντός των τειχών της Κουμουνδούρου. Περιήλθε ωστόσο εις γνώσιν της «δημοκρατίας» και δεν επιδέχεται διάψευση ως προς την ακρίβεια και τους πρωταγωνιστές.

Στο οργανωτικό πεδίο, η παρατεταμένη αποχή του Αλέξη Τσίπρα από την πολιτική δράση έχει θέσει σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση ομηρίας. Συζητήσεις και ζυμώσεις πυκνές στο παρασκήνιο βρίσκονται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε πλήρη ανάπτυξη.

Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει και η στασιμότητα που απλώνεται, εξελίσσεται καθαρά σε ένα παιχνίδι άσκησης νεύρων, από τη στιγμή που ο πρόεδρος δεν κατηφορίζει από «το Ορος της Σιγής», όπου έχει απομονωθεί μέρες τώρα, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και κυρίως τη σύγκληση Εκτελεστικού Γραφείου και Πολιτικής Γραμματείας, ώστε να συμφωνηθεί με ποιον τρόπο και σε πόσο χρόνο το κόμμα θα συζητήσει τα αίτια της βαριάς ήττας και θα ανασυνταχθεί πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ανασχετικό παράγοντα στον στρατηγικό σχεδιασμό αποτελούν η κόπωση που έχει επέλθει στο τέλος μιας μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου που αποδεκάτισε τις κομματικές λεγεώνες και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ενώ ήδη επελαύνει καταλυτικά το θέρος, κάτι που δεν ευνοεί πολύωρες κομματικές διαδικασίες.

Τι έχει στο μυαλό του;

Τι έχει στο μυαλό του ο Αλ. Τσίπρας; Και τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Για την ώρα οι απορίες είναι περισσότερες από τις απαντήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε χθες ευγενικά την πρόσκληση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να παραστεί στη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος φόρτο εργασίας στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι από ώρα σε ώρα θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να ανοίξει ο «νέος κύκλος» του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι άγνωστο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Θα είναι ένα κόμμα που δεν θα θυμίζει σε τίποτε την προηγούμενη φυσιογνωμία; Θα είναι ένα νέου τύπου κόμμα με διαδικασίες επανίδρυσης και άλλο όνομα;

Ο ρόλος του ίδιου του Τσίπρα ποιος ακριβώς θα είναι στο εξής; Θα βγει στο ξέφωτο κάποιος/α αντίπαλος; Θα επιχειρηθεί λύση μέσω διαρκούς συνεδρίου, όπου ο συσχετισμός είναι ευνοϊκός 75%-25% υπέρ Τσίπρα ή θα πάει σε έκτακτο συνέδριο μετά τον Οκτώβριο; Η εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, η «Ομπρέλα», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιεί το προσεχές Σάββατο πανελλαδική διαδικτυακή διάσκεψη προκειμένου να χαράξει «γραμμή» και ενδεχομένως να συμφωνήσει στην υποψηφιότητα που θα κατατεθεί «απέναντι» στον Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, κι όσο η κατάσταση παραμένει θολή, μαίνεται ο πόλεμος δημόσιων δηλώσεων. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε χθες η Ολγα Γεροβασίλη, αναγνωρίζοντας ότι «το 2019 δεν έγιναν οι βαθιές αλλαγές που ήταν απαραίτητες».

Κι από την άλλη, στελέχη με σημαντικό ίσκιο, όπως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αντώνης Κοτσακάς, σχολιάζουν αιχμηρά «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» και υπογραμμίζουν ότι «σήμερα είναι όρος συνοχής ο Αλέξης Τσίπρας για τον συνολικό πολιτικό σχηματισμό. Να πάμε σε ένα συνέδριο και εκεί, αφού προσδιορίσουμε την πολιτική μας πλατφόρμα, τι θέλουμε να κάνουμε, τότε να δούμε και ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να το κάνουν».

Πάντως σήμερα στις 11 π.μ ορίστηκε να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο με κύριο θέμα τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης ηγεσίας.


Τεμπονέρας υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Η θέση που διατύπωσε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας εκφράζει περισσότερο μύχιους πόθους, παρά τη σκληρή πραγματικότητα. Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της ευρείας συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία κίνηση που κρίνεται μάλλον πρόωρη, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνέλθει ακόμα από το στραπάτσο της βαριάς εκλογικής και πολιτικής ήττας και ψάχνει κάποιον ασφαλή βηματισμό που θα τον οδηγήσει έξω από τα νερά της βαθιάς κρίσης, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει καμία διάθεση -για την ώρα, τουλάχιστον- να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Αν το κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί με ηγεμονικούς όρους, καθόσον το ΚΙΝ.ΑΛ., σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις αυτοδιοικητικές

«Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά, με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η Ν.Δ. και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλουν ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα» σημείωσε Διονύσης Τεμπονέρας.

Οπως υπογράμμισε, χρέος των δύο όμορων χώρων είναι να συντονίσουν τον βηματισμό τους για κοινή εκλογική κάθοδο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Αναφερθείς στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ο Αλ. Τσίπρας «αποτελεί εγγυητή της ενότητας αλλά και της κυβερνητικής προοπτικής, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις διεργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν», και απέκλεισε κάθε πιθανότητα διάσπασης, προβλέποντας ότι, τουναντίον, θα συγκροτηθεί «πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη Δεξιά».


Δείτε επίσης: Η Ντόρα στηρίζει τον (πελάτη) Τσίπρα

Δείτε επίσης: Ο Παππάς διστάζει (τώρα) να κατέβει στην Αθήνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα