Ο Μητσοτάκης άλλαξε ρότα για τις πυρκαγιές

Από το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε χθες ότι το κράτος είναι απροετοίμαστο

Σε βέρτιγκο δείχνει να βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός, κι ενώ μέχρι προχθές έλεγε ότι οι μεγάλες φωτιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, χθες, μπροστά στην κατακραυγή λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τα πύρινα μέτωπα, αναγκάστηκε να αλλάξει επιχείρημα, αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλοθι και λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το κράτος είναι απροετοίμαστο!

«Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να είναι και ένα άλλοθι. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές» είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τόνισε: «Οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα από αυτά που είχε σχεδιάσει προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απόν. «Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους, και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα και πως μιλάει σαν ουδέτερος παρατηρητής και όχι ως πρωθυπουργός εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οπως είπε, «αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό», ενώ σημείωσε ότι «έχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των εναέριων μέσων, αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι κάνουμε τον χειμώνα με τα δάση μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα δάση, όχι το καλοκαίρι, αλλά τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέδωσε το χάος στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, καθώς, όπως είπε, εκδηλώθηκαν 177 πυρκαγιές τα τελευταία τρία 24ωρα – αριθμός που καταγράφηκε, όμως, κι άλλες φορές κατά το παρελθόν.

«Η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που, όπως είπε, είναι εμφανές και σε άλλες χώρες που πλήττονται από φωτιές. Οι νέες συνθήκες μάς υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα» τόνισε, επισημαίνοντας πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα