Τσουχτερά πρόστιμα και φυλακή για εμπρηστές!

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια

«Τσουχτερά» πρόστιμα και φυλακή ακόμα και σε όσους διαπράττουν εμπρησμό από αμέλεια προωθεί η κυβέρνηση μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια, προκειμένου οι εμπρηστές να εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής και όσοι προκαλούν φωτιές από αμέλεια να κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 30.000 ευρώ, από μόλις 300 ευρώ που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

«Θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Οποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» δήλωσε ο κ. Φλωρίδης.

Το πιο σημαντικό μέτρο είναι αυτό που προβλέπει φυλάκιση ακόμα για το πλημμέλημα του εμπρησμού από αμέλεια, ενώ θα εξεταστεί και η χορήγηση αναστολής για όσους καταδικάζονται σε πρώτο βαθμό.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, βάσει της οποίας θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει. Οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Οποιος σκέφτεται μετά την αλλαγή του Κώδικα να παρανομήσει, πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές, γιατί το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή θα είναι πάρα πολύ μεγάλο» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια, ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων, και θα επιβάλλονται κλιμακωτά, από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Οπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, οι αλλαγές στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων θα προωθηθούν άμεσα από τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών, ενώ οι νομοθετικές αλλαγές για την αυστηροποίηση των διατάξεων του εμπρησμού θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το από πρόθεση έγκλημα του εμπρησμού τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 15 ετών και με ισόβια, αν υπάρξει θάνατος ανθρώπου κατά τη φωτιά. Με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση τον κίνδυνο να καταλήξουν στη φυλακή θα αντιμετωπίζουν πλέον και όσοι από αμέλεια προκαλούν φωτιά…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα