Ο θρασύς Ράμα εκβιάζει και απειλεί την Ελλάδα

Μνημείο μισαλλοδοξίας η γεμάτη επιθετικότητα και ειρωνείες ανάρτηση του «δορυφόρου» τού Ερντογάν για την ηχηρή διαδήλωση υπέρ Μπελέρη

Είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στα Βαλκάνια κι αγαπημένο παιδί των αμερικανικών ΜΜΕ, που του έχουν φιλοτεχνήσει ένα φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ο πατέρας του ήταν υψηλά ιστάμενος της κομμουνιστικής νομενκλατούρας κι ανήκε στην ελίτ του καθεστώτος.

Με όλες αυτές τις δυτικές «πριμοδοτήσεις» και το οικογενειακό παρελθόν επί Χότζα, ο Εντι Ράμα νιώθει πανίσχυρος στην Αλβανία κι ασύδοτος απέναντι στην Ελλάδα. Απαξιώνει την κατοχυρωμένη ελληνική εθνική μειονότητα, ειρωνεύεται, φυλακίζει, υφαρπάζει εκλεγμένες δημαρχίες, όπως της Χειμάρρας, απειλεί κι εκβιάζει, εκμεταλλευόμενος την παθητική στάση της ελληνικής πλευράς, ειδικά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η μεγάλη συγκέντρωση για τον Φρέντι Μπελέρη, για την οποία ο Ράμα έκανε καθετί προκειμένου να την εμποδίσει, στάθηκε η αιτία να δείξει τον πραγματικό του εαυτό.

Η ελληνική διαδήλωση στη Χειμάρρα παρουσία των δημάρχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια) υπήρξε τελικά ιδιαίτερα ηχηρή. Για αυτό έγινε έξαλλος ο Ράμα. Ο θρασύς πρωθυπουργός της Αλβανίας, σε μια μακροσκελή του «απάντηση» στη διαδήλωση, έφτασε στο σημείο να αλλοιώσει ακόμα και την Ιστορία για τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ισχυριζόμενος ότι «οι Αλβανοί έγιναν οι φύλακες άγγελοι των ξένων που αγωνίζονταν για επιβίωση».

Ομως, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και διαπιστωμένο ότι η Αλβανία ήταν το προτεκτοράτο της μουσολινικής Ιταλίας και ότι βρέθηκε στο πλευρό του Αξονα στον πόλεμο με τη Βρετανία και τη Γαλλία. Χρησίμευσε και ως βάση για την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν και αλβανικά στρατεύματα.

Αν ο Ράμα διαστρεβλώνει τόσο ξεδιάντροπα ιστορικά γεγονότα, τότε καθένας μπορεί να υποθέσει τι βάση έχουν όλοι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επιχειρεί με απειλές να «αφοπλίσει» την ελληνική δυνατότητα για μπλοκάρισμα των ευρωπαϊκών διαδικασιών, ενώ θεωρεί… παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του μια ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ των δικαιωμάτων της κατοχυρωμένης ελληνικής μειονότητας.

Χρησιμοποιεί επικοινωνιακά εφέ, ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων, με κούφιες ατάκες, όπως «είμαι άφωνος», αλλά κι έμμεσες απειλές: «Είναι από εκείνες τις χαρακτηριστικές καταστάσεις, όταν στα Βαλκάνια ζωντανεύει η έκφραση “Το πάπλωμα καίγεται για έναν ψύλλο!”, γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μη συμβεί ποτέ αυτό».

Ο Ράμα νιώθει ψηλότερος από το μπόι του και φτάνει στο σημείο να θέλει να επιβάλει τα «πρέπει» του στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Ο αγαπητός φίλος Κυριάκος θα πρέπει να διαβάσει τη διαμορφωμένη και καλά ενημερωμένη γνώμη μου».

Αντιμετωπίζει τη διαδήλωση ως «σενάριο σαρκαστικής ταινίας», αποκαλεί «σουρεαλιστική» την ελληνική πλευρά κι εκβιάζει όταν λέει ότι μια ειρηνική διαδήλωση «μπορεί να επιφέρει την οπισθοδρομική συνέπεια της αναζωπύρωσης της σημαίας του εθνικισμού και των αμοιβαίων αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η σημαία σε παραπληροφορημένα στρώματα και ορισμένες ομάδες εξτρεμιστών, που καλωσορίζουν αυτές τις περιπτώσεις ενώ έχουν στο χέρι τους ένα κουτάκι βενζίνης».

Χαρακτηρίζει ψευδώς «επεισοδιακά γεγονότα» την προχθεσινή διαδήλωση, ενώ όλα κύλησαν ομαλά, και χλευάζει με φτηνιάρικο λόγο τους «Ελληνες φίλους που ήρθαν στη Χειμάρρα εν μέσω διακοπών και έδωσαν το μοναδικό τους σόου σε τουρίστες από όλη την Ευρώπη».

Ο Ράμα είναι η αιτία που στην Αλβανία αναβαθμίζεται διαρκώς ο ρόλος της Τουρκίας, ενώ επί ημερών του αυξάνονται τα προβλήματα απέναντι στη χώρα μας και την ελληνική μειονότητα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Αλβανία σαν το παραχαϊδεμένο παιδί της περιοχής, όμως η ελληνική κυβέρνηση, που συχνά ξεπερνά τα όρια της αφέλειας, δεν έχει κανέναν λόγο να πέφτει σ’ αυτή την παγίδα και να συμμετέχει στην εκστρατεία καλλωπισμού του καθεστώτος Ράμα. Η Αλβανία είναι η πιο φιλοτουρκική χώρα στον κόσμο.

Η πολεμική ρητορική του Ράμα κατά της Ελλάδας και η σύλληψη-φιάσκο του Μπελέρη έχουν τουρκικά αντίβαρα. Με εντολή Ερντογάν ο Ράμα έκλεισε ένα νηπιαγωγείο κι ένα παρθεναγωγείο στα Τίρανα ως «κέντρα τρομοκρατίας του Γκιουλέν». Ο Ερντογάν ήταν αυτός που έχτισε 520 διαμερίσματα βορειοδυτικά των Τιράνων, με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης, για τους πληγέντες από τον σεισμό του 2020. Ο Ράμα είναι αυτός που επισκέπτεται κρυφά τον Ερντογάν και μετά εκφωνεί διθυράμβους για την Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Αλβανία απέχει πολύ ακόμα από την Ευρώπη, κι αυτό μπορεί και πρέπει να το πιστοποιεί ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα στην Ε.Ε. Ο Αλβανός πολιτικός θεωρεί ότι κυβερνά ένα κράτος δικαίου. Ομως, πίσω από τη βιτρίνα, επιμένουν ακόμα πρακτικές από την εποχή που η Αλβανία ήταν η μαύρη τρύπα στον χάρτη της Ευρώπης.

Μόλις το 2017, η γερμανική «Bild» έφερνε στο φως 16 ηχητικά ντοκουμέντα με συνομιλίες του Ράμα και μελών του υπουργικού συμβουλίου με την αστυνομία και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Στόχος, όπως αποκαλυπτόταν από τις «κασέτες», ήταν η νοθεία στις εκλογές εκείνης της χρονιάς με οργανωμένη δωροδοκία και εκφοβισμούς ψηφοφόρων. Διόλου τυχαία, επί Ράμα καταπατώνται περισσότερο από ποτέ και επιλεκτικά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, κάτι που επίσης… ξεχνά να θίξει ο τουρίστας Μητσοτάκης. Η ελληνική πολιτική ηγεσία, όμως, πρέπει κάποτε να πάψει να αγνοεί την πραγματικότητα. Ο Ράμα είναι ο «δορυφόρος» του Ερντογάν. Και, ως τέτοιος, δεν μπορεί να λογίζεται φίλος της Ελλάδας.

Βασίλης Γαλούπης


ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ
Πρωθυπουργός Αλβανίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Γεννήθηκε το 1964 στα Τίρανα και ως έφηβος ασχολήθηκε με το μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, και ενώ ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών, εντάχθηκε στο κίνημα του Μπερίσα, αλλά αποχώρησε λόγω διαφωνιών. Το 1994 μετανάστευσε στη Γαλλία για να γίνει ζωγράφος. Το 1998 αποδέχθηκε την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού και το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων. Το 2005 εξελέγη ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από το 2013 είναι πρωθυπουργός της Αλβανίας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα