Διάλυση! Η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα

Κανένας άλλος πρωθυπουργός σε μόλις δύο μήνες θητείας δεν κατάφερε να βλέπει αμέτοχος τη μισή Ελλάδα να καίγεται και ύστερα να βυθίζεται στη λάσπη

Τρεις μέρες κακοκαιρίας ήταν αρκετές για να δώσουν το χαριστικό χτύπημα στην πανικόβλητη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με έξι νεκρούς και τουλάχιστον έξι αγνοουμένους, γίνεται εμφανές πως το Μαξίμου βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο απολογισμός θα συνεχίσει να αφορά μόνο υλικές ζημιές.

Με δυσκολία θα μπορέσει οποιοσδήποτε να ανακαλέσει στη μνήμη του χειρότερη εκκίνηση για μια κυβέρνηση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Από το 1974 έως σήμερα κανένας άλλος πρωθυπουργός σε μόλις δύο μήνες θητείας δεν κατάφερε να βλέπει αμέτοχος τη μισή Ελλάδα να καίγεται από τις πυρκαγιές και ύστερα να βυθίζεται στη λάσπη από τις πλημμύρες. Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος έχει γίνει κουρέλι, προκαλώντας οργή, πόνο και δυστυχία σε χιλιάδες ανθρώπους και δυσφημώντας τη χώρα στα πέρατα του κόσμου.

Οι εικόνες αυτές που έρχονται από την κεντρική Ελλάδα αλλά και την Αττική δεν έχουν προκαλέσει απλώς σύννεφα στο Μαξίμου, αλλά διάχυτη ταραχή και πανικό, καθώς η κυβέρνηση είναι σε διάλυση και έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Ακόμα μια φορά όλο το βάρος του κυβερνητικού επιτελείου έχει πέσει στη διάσωση του πρωθυπουργού. Βλέποντας τους νεκρούς να αυξάνονται και την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη, το Μαξίμου αποφάσισε χθες την εσπευσμένη ακύρωση της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, την ανάκληση των παρεμβάσεων των υπουργών στο πλαίσιο της Εκθεσης και την ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Εβρο, που έχει μετατραπεί σε κόλαση του Δάντη.

Στη Λάρισα

Αντ’ αυτού το κυβερνητικό επιτελείο, και με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση του εκλογικού του ακροατηρίου, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός σήμερα μεταβαίνει στη Λάρισα και μετά θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία, με στόχο να αντικρίσει από κοντά την έκταση της καταστροφής. Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη σύσταση συντονιστικού κέντρου στη Λάρισα, ενώ ήταν γνωστό από μέρες ότι η Θεσσαλία θα βρισκόταν στη δίνη του κυκλώνα, αλλά δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο.

Αντί όμως μέτρων πρόληψης, κήρυξης του νομού σε κατάσταση ανάγκης, έκτακτων μέτρων απομάκρυνσης των ευπαθών ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός τους, και εμπλοκής του Στρατού, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε αυτό που κάνει σε κάθε μεγάλη κρίση: προειδοποίηση μέσω τηλεοράσεων και μηνύματα του 112 για εκκενώσεις. Αλήθεια, σήμερα που όλη η Μαγνησία έχει μετατραπεί σε υδάτινο τοπίο, σπίτια έχουν καταστραφεί και άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι τι εξυπηρετεί η μεταφορά του κέντρου από την Αθήνα στη Λάρισα;

Φυσικά, από το κάδρο της σύγχυσης δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μίλησε για πρωτοφανές φαινόμενο, ζηλεύοντας τον ρόλο του σχολιαστή. Οσον αφορά τις υποσχέσεις για γρήγορες αποζημιώσεις, μπορεί να ρωτήσει τους κατοίκους της Καρδίτσας που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Ιανό.


Επικαλούνται τους επιστήμονες που λοιδορούσαν

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως, ενώ πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση λοιδορούσε τους αριθμούς και τα στοιχεία των επιστημόνων για το μέγεθος των πυρκαγιών, σήμερα τους επικαλείται για να διασωθεί από τις πλημμύρες. Η εργαλειακή αντιμετώπιση των επιστημόνων δεν μπορεί παρά να γεννά προβληματισμό και ερωτήματα όχι ως προς την αξιοπιστία των κυβερνητικών στελεχών αλλά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που είναι εδώ και μας χτυπά καμπανάκια.


Πορτοσάλτε: Αν δεν μπορεί ο Μητσοτάκης, να φύγει!

Οταν ακόμα και το πλέον επίσημο λιβανιστήρι της κυβέρνησης αποφασίζει να αναρωτηθεί δημόσια για το «αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί εν τέλει να δώσει λύσεις», τότε κάτι πάει πολύ άσχημα για το «γαλάζιο» -τρόπος του λέγειν- μπλοκ εξουσίας.

Ο διαγραμμένος από την ΕΣΗΕΑ Αρης Πορτοσάλτε… απασφάλισε χθες κατά της κυβέρνησης για τις καταστροφές στη Μαγνησία. Μάλιστα, στο κάδρο των ευθυνών έβαλε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν δίστασε να θέσει και ζήτημα απομάκρυνσης του, αν δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τη «δουλεία».

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ανασυγκρότηση του κράτους. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει κάπου αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον του – π.χ. στα Ελληνοτουρκικά. Nα έρθει άλλος από την κυβέρνηση να μαζέψει αυτό το χάλι που βλέπουμε γύρω μας». Η συγκεκριμένη δήλωση του περίφημου Αρη σίγουρα ανησύχησε πολλούς στο Μαξίμου, καθώς είναι γνωστό πως ο άλλοτε δημοσιογράφος υπερασπίζεται με πάθος κάθε απόφαση της κυβέρνησης.

Είναι παροδικό ή αυτή η μεταστροφή ήρθε για να μείνει; Την απάντηση μάλλον θα τη μάθει πρώτος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., τον οποίο, άλλωστε, ο Αρης προλογίζει σε κάθε κομματική εκδήλωσή του. Είναι γνωστό πως ο Αδωνις είναι ο άνθρωπος των… ειδικών αποστολών.


Ν.Δ.: Φουντώνει η δυσαρέσκεια των βουλευτών

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά τις πυρκαγιές στον Εβρο και τις πλημμύρες στη Μαγνησία. Οι περισσότεροι βουλευτές παραμένουν άφαντοι, αποφεύγοντας τις εμφανίσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές και κρατώντας τα τηλέφωνά τους κλειστά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους «γαλάζιους» βουλευτές της Μαγνησίας και γενικότερα της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι όποια δημόσια εμφάνιση για να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται από την εικόνα και τις επιλογές τους. Ωστόσο φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο για μια μερίδα βουλευτών -και μάλιστα πρωτοκλασάτων- οι οποίοι βγαίνουν μπροστά όχι για να λιβανίσουν την κυβέρνηση αλλά για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

«Αδειάσματα»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος. Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε μεγαλοπρεπή «αδειάσματα» της κυβέρνησης, μιλώντας για κακή εικόνα της, για αναγκαία επανεκκίνηση, αλλά και για την ανάγκη διόρθωσης πολλών πραγμάτων. Μάλιστα, αντέκρουσαν και το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα, με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να τονίζει πως δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να αποτελεί ένα διαρκές άλλοθι για τη κυβέρνηση.

«Δίνουμε κακή εικόνα στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίο ένα restart για την κυβέρνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η δυσαρέσκεια που υπάρχει αυτή στιγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκφραστεί, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, ορισμένοι της δεξιάς πτέρυγας βρίσκονται εδώ και καιρό στα κάγκελα με το σύστημα Μαξίμου. «Είναι άλλο να υπερασπίζεσαι την κυβέρνηση και άλλο να σηκώνεις στις πλάτες σου όλα τα στραβά» λένε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα