Ξέσπασμα οργής των κατοίκων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, που προπηλακίστηκε κατά την επίσκεψή του στον Παλαμά Καρδίτσας

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στη Θεσσαλία, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, κατά κυβερνητικών στελεχών και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την απουσία της Πολιτικής Προστασίας και του κρατικού μηχανισμού για να αποτραπεί η βιβλική καταστροφή. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων έχει βρεθεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθώς, εν μέσω της ανυπολόγιστης καταστροφής σε σπίτια, χωράφια και περιουσίες χιλιάδων κατοίκων, διαφήμισε τις τελευταίες ημέρες σε τηλεοπτικά κανάλια 1.662 έργα-μαμούθ 1,4 δισ. ευρώ, αν και τα αντιπλημμυρικά αποδείχθηκαν ανύπαρκτα…

Ο Κώστας Αγοραστός προπηλακίστηκε προχθές κατά την επίσκεψή του στον Παλαμά Καρδίτσας από ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Πολλοί ήταν εκείνοι που εκστόμισαν ύβρεις κατά του περιφερειάρχη, ο οποίος επισκεπτόταν το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, όταν δέχτηκε λεκτική επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες, με κάποιους από αυτούς να κινούνται απειλητικά εναντίον του. Οι ψυχραιμότεροι προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους υπολοίπους που εκσφενδόνισαν αντικείμενα και νερά. Φθορές υπέστη το αυτοκίνητο του περιφερειάρχη.

Τον φυγάδευσαν

Στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη για να τον φυγαδεύσει από τον Παλαμά, όπου θεωρείται πλέον ανεπιθύμητος για τους πληγέντες. Εξάλλου, το απόγευμα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης είχε βρεθεί αντιμέτωπος και με κατοίκους του Βόλου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου.

«Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά, πνίξατε τον κόσμο σε πόλεις και χωριά» και «Στις ράγες, στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές, κράτος και κεφάλαιο ματώνουνε ζωές» ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν. «Μας κάψατε, μας πνίξατε, ανεπιθύμητοι!» έγραφε το πανό που σήκωσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου.

Στο… στόχαστρο αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκε προχθές και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Μεγάλα Καλύβια που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Δεκάδες πληγέντες επιτέθηκαν φραστικά κατά του κυβερνητικού στελέχους για την ολιγωρία που επέδειξαν οι «άριστοι» για τον καθυστερημένο απεγκλωβισμό τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές και την απουσία των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου απομακρύνθηκε σε ασφαλές σημείο χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Την οργή αντιμετώπισε και ένας κυβερνητικός βουλευτής που τόλμησε να έρθει σε αντιπαράθεση με τους κατεστραμμένους από τις πλημμύρες κατοίκους της Θεσσαλίας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Λιούτας δέχθηκε και αυτός φραστική επίθεση κατά την επίσκεψή του, το Σάββατο, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Στη θέα του «γαλάζιου» βουλευτή, κάτοικοι τον αποδοκίμασαν και του ζήτησαν εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί.

«Ποιο δάνειο; Καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής» είπε στον κ. Λιούτα ένας από τους πληγέντες. Μια άλλη κάτοικος της περιοχής είπε: «Αν δεν έχω ζώα, αν δεν τα αρμέξω να πουλήσω το γάλα μου, με τι θα τα πληρώσω;» Μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που έχει σημειωθεί σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το ανίκανο κράτος.

«Δεν υπάρχει χωριό στον νομό που να μην έχει πληγεί ή πλημμυρίσει, με το επίκεντρο τώρα να βρίσκεται στον Παλαμά και στα γύρω χωριά του δήμου, και είναι εγκαταλειμμένοι οι πλημμυροπαθείς από τον κρατικό μηχανισμό στην τύχη τους. Αυτό που φάνηκε γι’ ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ κ.λπ.» αναφέρει η ανακοίνωση των εκπροσώπων των αγροτών, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών, όπως το φράγμα Μουζακίου και Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ο καθαρισμός ποταμών και ρεμάτων. Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη και να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ, με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα