Η Κομισιόν έταξε στην Ελλάδα αρωγή 2,25 δισ. €!

Τετ α τετ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε στο Στρασβούργο ο Μητσοτάκης, όπου παρουσίασε τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel»

Την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα υποσχέθηκε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι δίπλα στην Ελλάδα για να φτιάξει ό,τι καταστράφηκε, διοχετεύοντας πόρους που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση και είναι σε θέση να καλύψει τις πρώτες ανάγκες χωρίς να υπάρξει παρέκκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Στρασβούργο, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς, προκειμένου να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. «Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επινοητική, θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της Ε.Ε. που μπορούν να αναπτυχθούν» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. η οποία δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένη από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε τις πιο δραματικές δασικές πυρκαγιές που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταστραφεί μια τόσο μεγάλη έκταση από δασικές πυρκαγιές. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι σκέψεις μας είναι με όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά που υπομένουν με θάρρος αυτές τις καταστροφές και θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν» είπε. Επισήμανε ακόμα ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θέλω να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους, η Ενωσή μας είναι μια ένωση αλληλεγγύης. Επομένως ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που μπορέσουμε να συναντηθούμε σήμερα» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας μέσα σε διάστημα ενός μήνα υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές, πρώτα τη μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο, που -όπως είπε- είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης και στη συνέχεια την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας και της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός έδειξε στην πρόεδρο της Κομισιόν μια φωτογραφία από τη Μεταμόρφωση πριν και μετά την κακοκαιρία και τόνισε πως «δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια καταστροφή». «Το σημαντικότερο είναι οι ζωές των ανθρώπων και οι περιουσίες τους» είπε και πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις τους και στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης. Το καλό είναι ότι η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε πρώτες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού».

Επαφές

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη» είπε η κυρία Μέτσολα, ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στην Ε.Ε. «πρέπει να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» και πως «τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα». Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα