Λευτέρης Αυγενάκης: Είχε το θράσος να μιλήσει για διαχειρίσιμη κατάσταση!

Ο υπουργός παρουσίασε το νέο κυβερνητικό αφήγημα για την κατεστραμμένη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για έναν εξαιρετικό συντονισμό

Οσοι είδαν κι άκουσαν χθες το πρωί τον Λευτέρη Αυγενάκη στην ΕΡΤ νόμιζαν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μιλούσε για άλλη χώρα, όχι την Ελλάδα. Ο Κρητικός διαπίστωσε για την κατεστραμμένη Θεσσαλία ότι «η εικόνα είναι διαχειρίσιμη», «έχουμε έναν εξαιρετικό συντονισμό» κι «όλα είναι σε καλύτερο δρόμο».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ολόκληρο το καλοκαίρι εκτίθεται σε κοινή θέα η μοναδική ανικανότητα του επιτελικού κράτους. Στην κυβέρνηση, μόλις 2,5 μήνες μετά τη θριαμβευτική εκλογή της, μαίνεται ένας διαρκής πόλεμος μετατόπισης ευθυνών. Ομως από χθες το αφήγημα του Μαξίμου άλλαξε άρδην. Αυτή την αλλαγή, κι εν όψει ΔΕΘ, «υπηρέτησαν» συντονισμένα όλοι όσοι τοποθετήθηκαν δημοσίως τις τελευταίες ώρες. Από τον Παύλο Μαρινάκη μέχρι τον «αντ’ αυτού» Μάκη Βορίδη και τον πλήρως αποτυχημένο ως υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Μέχρι προχθές η ευθυνοφοβία που διατρέχει την κυβέρνηση από την κορυφή έως τα νύχια, με πρώτον απ’ όλους τον πρωθυπουργό, οδηγούσε σε εσωτερικές διαμάχες και εικόνα αποσύνθεσης.

Το Μαξίμου άφηνε ξεκρέμαστο τον Κικίλια. Ο ίδιος εξέθετε το μισό υπουργικό, από Στυλιανίδη και Κεραμέως μέχρι Δένδια. Ο υπουργός Αμυνας έμενε στο ημίφως σκόπιμα, αφού η κυβέρνηση αναδείκνυε μέσω της πλημμυρικής κρίσης τον Φλώρο. Το Μαξίμου «έδινε» στεγνά τον Αγοραστό, ενώ η Αγαπηδάκη έβγαζε εκτός παιχνιδιού, εν μέσω επιδημιολογικής κρίσης, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Ολοι έψαχναν να κρύψουν την αποτυχία τους, αναδεικνύοντας την αποτυχία του διπλανού τους. Μπροστά στον κίνδυνο, όμως, μέσα απ’ αυτόν τον κυβερνητικό αχταρμά να τους πάρει όλους μαζί η μπάλα, επικράτησε τελικά το ένστικτο της επιβίωσης.

Αποδείχθηκε ακόμα μία φορά ότι το μόνο που τους ενώνει στην κυβέρνηση είναι ένα σύμφωνο συμφέροντος, όχι οι αξίες. Γι’ αυτό όταν είδαν ότι η αγανάκτηση του κόσμου διογκώνεται, επέστρεψαν άρον άρον σ’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Στο να κρατηθούν ενωμένοι χέρι χέρι για χάρη των προνομίων.

Αλλωστε, φάνηκε ότι είναι τόσο αλυσοδεμένοι μεταξύ τους στην κυβέρνηση, που ακόμα κι όσοι υπουργοί θεωρήθηκαν αναλώσιμοι τελικά αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Δύσκολα, δηλαδή, θα βρισκόταν Ιφιγένεια που δεν θα έπαιρνε κι άλλους μαζί.

Αυτός ήταν και ο λόγος που από χθες άρχισαν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και χυδαίας ωραιοποίησης, κοροϊδεύοντας ειδικά τους Θεσσαλούς μπροστά στα μάτια τους. Ξαφνικά για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πουθενά. Ο Κικίλιας και ο Δένδιας απολαμβάνουν της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργού, ο Μαρινάκης ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον «πολύτιμο» για τη Θεσσαλία Αγοραστό και ταυτίζεται μαζί του και ο Αυγενάκης βλέπει άψογο συντονισμό και εικόνα… διαχειρίσιμη.

Η καμπάνια ψευδοκαλλωπισμού από την κυβέρνηση είναι αναπολογητική και «βίαιη» επικοινωνιακά. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο Βορίδης, με ακόμα μία ανεύθυνη τοποθέτησή του: «Εάν ο “Daniel” ήταν μεγέθους “Ιανού”, ήμασταν έτοιμοι και δεν θα είχαμε αυτές τις καταστροφές».

Για την κυβέρνηση το γεγονός ότι ολόκληρα χωριά παραμένουν στον βυθό, ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα τι θα γίνει με τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους ανθρώπους, ότι η εθνική οδός είναι κλειστή πάνω από μία εβδομάδα, ότι η λίμνη Κάρλα είναι στα όρια να υπερχειλίσει και να προκαλέσει νέες καταστροφές και ότι ένα δεκαήμερο τώρα τα νεκρά και μολυσμένα ζώα «κολυμπάνε» σε όλο τον Κάμπο, ανάμεσα στους ανθρώπους, συνιστά «μια εικόνα διαχειρίσιμη, ενός συντονισμένου μηχανισμού».

Από όταν, άλλωστε, βρέθηκε ο χρηματοδότης για την αποκατάσταση των καταστροφών, άρχισε να αναπτερώνεται η αυτοπεποίθηση του Μαξίμου, που πλέον βιάζεται να αλλάξει την επικαιρότητα.

Ασφαλώς και χρηματοδότης δεν θα είναι τα κονδύλια της Φον Ντερ Λάιεν, αφού το ζεστό χρήμα που εγκρίνει η Κομισιόν είναι μόλις 100.000.000 ευρώ άμεσα, συν 300.000.000 ευρώ το 2024. Για τα υπόλοιπα από το πακέτο των 2,25 δισ. ευρώ βλέπουμε, αφού υπάρχουν σκληρές προϋποθέσεις, και η κυβέρνηση έχει κάνει επίδειξη ανικανότητας στην απορρόφηση κονδυλίων.

Κάπως έτσι ο Ελληνας φορολογούμενος, το αιώνιο κορόιδο, θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα. Η κυβέρνηση αποφασίζει να δαπανήσει άμεσα τα 400.000.000 ευρώ από το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, να επιβαρύνει, επίσης, άμεσα τον φετινό Προϋπολογισμό με έξτρα 600.000.000 ευρώ και να φορτώσει εδώ και τώρα ακόμη ένα χαράτσι σε όλους. Αυτή τη φορά λόγω των καταστροφών, που η κυβέρνηση δηλώνει ανίκανη να αντιμετωπίσει.

Δηλαδή, το Μαξίμου αποφασίζει ξεδιάντροπα να επιβάλει σε όλο τον ελληνικό λαό την τιμωρία να ξαναπληρώσει τα σάπια αντιπλημμυρικά έργα που έκανε για τον «Ιανό» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω του υπουργείου Υποδομών επί Καραμανλή των Τεμπών και του περιφερειάρχη Αγοραστού.

Θυμίζουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2021 ο Αγοραστός ανακοίνωνε με συνέντευξη Τύπου ότι «ο προϋπολογισμός για την αντιπλημμυρική προστασία λόγω “Ιανού” ξεπερνά τα 580.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» και ότι «συνολικά 179 αντιπλημμυρικά έργα, άνω των 210.000.000 ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη». Τώρα ο φορολογούμενος διατάσσεται από την κυβέρνηση να πληρώσει για δεύτερη φορά εκείνα τα, όπως αποδείχθηκε, «χάρτινα» έργα, για τα οποία ήδη πετάχτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δημόσιο χρήμα. Ωστε να αρχίσουν τα νέα υπερκοστολογημένα έργα, μέσω απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους. Μέχρι την επόμενη «πρωτοφανή» κακοκαιρία που συμβαίνει κάθε… 1.000 χρόνια.


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο. Σπούδασε μηχανικός τοπογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε ως εργοδηγός και μελετητής σε δημόσια έργα και ως τραπεζικός στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Ενωση. Εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ και πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2004. Το 2007 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και στις εκλογές της ίδιας χρονιάς έγινε βουλευτής στον νομό Ηρακλείου. Την προηγούμενη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, ξεσηκώνοντας διαρκώς θύελλα αντιδράσεων με αποφάσεις του. Στη νέα κυβέρνηση διορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα