Χαμηλές επιδόσεις Χαρδαλιά και στον Βόρειο Τομέα

Ακόμα μία δημοσκόπηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην Περιφέρεια Αττικής ο β’ γύρος βρίσκεται επί θύραις. Η εικόνα σε Χαλάνδρι και Πεντέλη

  • Από τον
    Χρίστο Βούζα

Χαμηλές επιδόσεις σε ακόμη μια περιοχή της Αττικής καταγράφει ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ. Ν. Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr στον Βόρειο Τομέα, που διεξήχθη από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 σε δείγμα 1.508 πολιτών (1.194 με την online έρευνα και 314 με την τηλεφωνική έρευνα), ο «γαλάζιος» υποψήφιος βρίσκεται στο 37,5%, δηλαδή, σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την επίδοση της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου (47,3%) και 5 από αυτήν του Γ. Πατούλη το 2019 (42,5%). Πρόκειται για ακόμη μία δημοσκόπηση που, μετά τη Δυτική Αθήνα, την Ανατολική Αττική, τον Κεντρικό Τομέα και τη Δυτική Αττική, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ο β’ γύρος βρίσκεται επί θύραις, με τον κ. Χαρδαλιά να αναμετράται με τον Γ. Ιωακειμίδη (17,4%) ή τον Γ. Σγουρό (16,7%). Από εκεί και πέρα, στο 7,2% βρίσκεται ο Γ. Πρωτούλης, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 17,3% (7,7% αναποφάσιστοι, 4,9% «Κανέναν από τους παραπάνω», 4,7% «ΔΞ/ΔΑ»).

Αναφορικά με τους δήμους:

• Στον Δήμο Χαλανδρίου ο νυν δήμαρχος Σ. Ρούσσος, ο οποίος έχει υψηλή αποδοχή στην περιοχή (61,8% ικανοποιημένοι περισσότερο ή λιγότερο από το έργο του), βρίσκεται πολύ κοντά στην εκλογή του από τον α’ γύρο (40,2%), καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,8% (7,2% αναποφάσιστοι, 2,3% «Κανέναν από τους παραπάνω», 0,5% «ΔΞ/ΔΑ»). Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό δεν επιτευχθεί, η διαφορά του νυν δημάρχου από τους («γαλάζιους») βασικούς ανταγωνιστές του Κ. Αγαπητού (18,3%) και Χ. Ρώμα (15,3%) είναι χαώδης, ώστε μοιάζει σφόδρα πιθανό αυτό να γίνει στον β’ γύρο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι στον Δήμο Χαλανδρίου κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, με τον κεντροδεξιό Μ. Κρανίδη (5,9%) και την υποψήφια του ΚΚΕ Λ. Καρατζά (5,8%) να ξεχωρίζουν.

• Στον Δήμο Πεντέλης, η νυν δήμαρχος Δ. Κεχαγιά έχει ιδιαίτερα αρνητική εικόνα (70,1% θεωρεί ότι η κατάσταση στον δήμο είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια και 67,3% δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο της) και γι’ αυτό οι πιθανότητες να επανεκλεγεί δεν είναι υπέρ της. Για τον δημαρχιακό θώκο φαίνεται ότι προαλείφεται η Ν. Κοσμοπούλου, η οποία προηγείται της νυν δημάρχου στον α’ γύρο με 5 ποσοστιαίες μονάδες (26,2% έναντι 21,2%), στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Δ. Παπακωνσταντίνου με 11,3%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. Πάντως, περισσότεροι από 1 στους 4 δημότες Πεντέλης (27,1%) είτε είναι αναποφάσιστοι (16,8%) είτε δηλώνουν «ΔΞ/ΔΑ» (8,6%) ή δεν ψηφίζουν κανέναν από τους υποψηφίους (1,7%).


Ταυτότητα έρευνας

Μεικτή (διαδικτυακή 80% και τηλεφωνική 20%) έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα Αθήνας από τον διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.508 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1.194 με την online έρευνα και τα 314 με την τηλεφωνική έρευνα, με ποσοστώσεις δήμων, ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθέναν από τους δήμους που ερευνήθηκαν.

Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS και τα εργαλεία ποσοτικής ανάλυσης που παρέχει το Microsoft Excel.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα