Με τη λιτανεία των λειψάνων του Αγ. Δημητρίου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

Σακελλαροπούλου: «Ημέρα-ορόσημο στην ιστορία μας»

Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς χθες το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, παρά τη νεροποντή, για να προσκυνήσει και να παρακολουθήσει την πανηγυρική θεία λειτουργία και δοξολογία, καθώς η Θεσσαλονίκη γιόρταζε τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο και παράλληλα την απελευθέρωση της πόλης, η οποία έγινε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1912.

Προχθές ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις με τη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο (28/10), με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και συλλειτουργούς του τους μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνο και Λαγκαδά κ. Πλάτωνα, τελέστηκε το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκε η πανηγυρική θεία δοξολογία για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας, ο ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Νωρίς έφτασε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, συνοδευόμενος από τους Σπύρο Βούγια και Βασίλη Γάκη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με τον νυν δήμαρχο αντήλλαξαν μόνο τυπική χειραψία και τίποτε άλλο, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο περιφερειάρχης και σε κάποιες στιγμές η Βούλα Πατουλίδου.

Θυσιάστηκαν

Μετά τη δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο, η ΠτΔ τόνισε: «Ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, ένα σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία του έθνους μας. Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που, με πίστη στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει πάντα και μας καθοδηγεί. Χρόνια πολλά!»

Σήμερα θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί. Στο μεταξύ, η κακοκαιρία που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη οδήγησε στην αναβολή της δοκιμαστικής πτήσης του F-16 εν όψει της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, η οποία θα γίνει μάλλον σήμερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα