Ο Σταθάκης άνοιξε την πόρτα της εξόδου

Φουντώνει ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου, με τις δυνάμεις της «Ομπρέλας» να εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ρήξη

Ελάχιστες ώρες απομένουν πλέον μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί και τυπικά η αποχώρηση της «Ομπρέλας» την οποία προανήγγειλε χθες ο Γιώργος Σταθάκης, προκαλώντας μια νέα και πιο οδυνηρή, αυτή τη φορά, διάσπαση, εξαιτίας του γενικότερου πολιτικού κλίματος και της διαρκούς υποχώρησης του κόμματος.

Στο προεδρικό περιβάλλον κάποιες φωνές υπολογιστικής μετριοπάθειας, όπως αυτή του Νίκου Παππά, που στήριξε τον Στ. Κασσελάκη στις εσωκομματικές κάλπες, συνιστούν καταλλαγή, προκρίνοντας να αντικατασταθεί η επιλογή της διαγραφής από μια απόφαση ηχηρής πολιτικής αποδοκιμασίας. Η σκληρή ομάδα, ωστόσο, της οποίας ηγείται ο Π. Πολάκης με υπαρχηγούς τούς Δώρα Αυγέρη, Γ. Τσίπρα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ε. Αποστολάκη, εξωθεί τη μειοψηφία προς την έξοδο, προειδοποιώντας ότι η επίδειξη ανοχής θα συνιστά «πολιτική αυτοχειρία».

Υπάρχει, όπως γράψαμε, η σκέψη να μετατεθούν οι δύσκολες αποφάσεις για την Κ.Ε. του επόμενου Δεκεμβρίου, αφού, ούτως ή άλλως, η Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Αντώνη Κοτσακά παίζοντας σκοπίμως καθυστέρηση, με σκοπό να εξομαλυνθούν τα πράγματα, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένη εισήγηση για τις αντικαταστατικές συμπεριφορές για τις οποίες παραπέμφθηκαν οι Στ. Τζουμάκας και Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης και Δ. Βίτσας. Παρ’ όλα αυτά, οι δυνάμεις της «Ομπρέλας» εμφανίζονται ήδη αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ρήξη, αδυνατώντας, όπως δηλώνουν, να συγκατοικήσουν με ένα κόμμα στο οποίο πλέον «δεν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική – ριζοσπαστική Αριστερά».

Ενδιαμέσως καταγράφονται ισχυρές δυνάμεις- αν και οι νεοπροεδρικοί ισχυρίζονται ότι διαθέτουν την πλειοψηφία στην Κ.Ε.-, όπως η ομάδα των Εφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Αλέξη Χαρίτση, αλλά και η δυναμικά ανερχόμενη στο κομματικό στερέωμα κίνηση με επικεφαλής τους Διονύση Τεμπονέρα και Διάνα Βουτυράκου, οι οποίες διαφωνούν με τις διαγραφές, μολονότι αναγνωρίζουν ότι «οι τέσσερις υπερέβησαν τα εσκαμμένα».

Στην πόρτα της εξόδου πήρε σειρά χθες ο Γιώργος Σταθάκης. Με ένα άρθρο «ποταμό» (Νews247), το οποίο τιτλοφορεί «Αποχαιρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πια», δηλώνει ότι «η Αριστερά δεν έχει θέση στο κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη – Το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε οριστικά με την εκλογή Κασσελάκη» και αφήνει να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση θα είναι η δημιουργία νέου κόμματος. Αμέσως ο Π. Πολάκης «ανάμεσα σε δύο χειρουργεία», όπως παινεύτηκε, «χτύπησε» από το διαδίκτυο. Σε σχόλιο, με τίτλο «Ο Γιώργος είναι πονηρός», έκανε λόγο για «άθλιους χαρακτηρισμούς» και «δακρύβρεχτο πόνημα» και πρόσθεσε, δίνοντας ραντεβού στην Κ.Ε., «εσύ έγραψες το πρόγραμμα. Το μόνο που θέλετε είναι να κάνετε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αργά το βράδυ, ο Γιάννης Δραγασάκης, με δραματικού ύφους επιστολή προς όλα τα εμπόλεμα μέρη, εισηγείται την ανάκληση των διαγραφών, αναφέρει πως «το κόμμα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζητά να συσταθεί ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης, αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος, που θα εποπτεύει την αυστηρή τήρηση όποιων μέτρων συμφωνηθούν.


Κασσελάκης: Ανασκευάστε για να μη διαγραφείτε!

Περιθώρια εύσχημης υποχώρησης στην «ομάδα των τεσσάρων» φέρεται ότι αφήνει ο Σ. Κασσελάκης, αξιώνοντας εκ μέρους τους, όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, μια ανασκευή όσων υποστήριξαν εις βάρος του με βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Η στάση του επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβίσει τον «άπειρο» αρχηγό η ηγετική ομάδα των σκληρών, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Π. Πολάκη, τον καλούν να διώξει από το κόμμα όσους τον αμφισβητούν, προειδοποιώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο. Ουσιαστικά ο Σ. Κασσελάκης ζητά από τους επικριτές του να κάνουν «ένα βήμα πίσω», κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μεταβάλει τις άγριες διαθέσεις.

Στο μεταξύ, την παραπομπή της Ελενας Ακρίτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια παραδοχή της ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντίθετα από την επίσημη στήριξη που έδωσε το κόμμα της, ψήφισε τον «δεξιό δήμαρχο», στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού αποφάσισε ομόφωνα η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του κόμματος, η οποία -και αυτό είναι που έχει ιδιαίτερη σημασία- ελέγχεται από τις δυνάμεις της «Ομπρέλας».

Η ίδια απάντησε αιχμηρά: «Οταν ορίζουμε κομματικούς υποψηφίους, καλά θα κάνουμε από εδώ και μπρος να παίρνουμε ένα τηλεφωνηματάκι τους τοπικούς βουλευτές που, όσο να πεις, ξέρουν τα “ντόπια” καλύτερα». Ταυτόχρονα η Επιτροπή, σε μια κίνηση τοπικού αντιπερισπασμού, καλεί με συντριπτική πλειοψηφία την ηγεσία του κόμματος να ανακαλέσει τη «διχαστική παραπομπή» των τεσσάρων στελεχών με το ερώτημα της διαγραφής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα