Διάλυση! Με δύο βουλευτές λιγότερους έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η «δημοκρατία» είχε προβλέψει τις αποχωρήσεις. Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τσακαλώτος και Πέρκα, με τον Κασσελάκη να ζητά να παραδώσουν τις έδρες, αλλά οι ίδιοι αρνήθηκαν

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάλυση και το πολιτικό περιθώριο επισφραγίστηκε χθες, όταν έσβησαν τα φώτα στις διήμερες επεισοδιακές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Το κόμμα, που κατέλαβε την εξουσία το 2015 αξιοποιώντας την οργή των Ελλήνων για τα απάνθρωπα Μνημόνια, φαίνεται πως επιστρέφει ολοταχώς στην περιθωριακή αφετηρία των σχημάτων διαμαρτυρίας.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η τάση της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανακοίνωσε την από καιρό αναμενόμενη αποχώρησή της, προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος, ικανού να στεγάσει, όπως λέει, τις ιδέες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οσοι απομένουν -βασικά οι μετρημένες δυνάμεις της Εφης Αχτσιόγλου και της νεότευκτης κίνησης με επικεφαλής τον Διονύση Τεμπονέρα- αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος, σε ένα «κόμμα Κασσελάκη», όπου οι διαθέσεις πλέον είναι εχθρικές για κάθε αντίθετη φωνή. Το διακήρυξε κλείνοντας τις εργασίες ο νέος πρόεδρος, ανακοινώνοντας πανηγυρικά το τέλος των τάσεων.

Δραματικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, και ήδη, με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνιστούν δικαίωση του ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζεται από τις επιλογές μιας αλλοπρόσαλλης ηγεσίας, που εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει σιδερένιους κανόνες ομοιογένειας, παραμερίζοντας αυτοκρατορικά, όπως καταγγέλλεται, τις ιστορικές παραδόσεις του ανανεωτικού χώρου.

«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά, αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την Αριστερά» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη των «6+6» με τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Δανάη Κολτσίδα, Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά., τα οποία έχουν αποφασίσει να παραμείνουν -εκτός απροόπτου- μέχρι το προσεχές συνέδριο.

Σε ανάλογο μήκος, αλλά από διαφορετική αφετηρία, ο κόσμος που απαρτίζουν οι δυνάμεις νεότευκτης κίνησης με μπροστάρηδες τους Διονύση Τεμπονέρα και Διάνα Βουτυράκου δηλώνει ότι παραμένει στο κόμμα, χωρίς όμως να δίνει «λευκή επιταγή» στον νέο πρόεδρο, από τον οποίο, φοβούμενος ότι σκοπεύει να μεταθέσει το συνέδριο για μετά τις ευρωεκλογές, ζητά επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά εμπεριέχουν τον σπόρο της επόμενης διάσπασης, η οποία προκαλεί ανησυχία ακόμα και στον αφανή πρωταγωνιστή Αλέξη Τσίπρα. Απτόητος ο Σ. Κασσελάκης απέσυρε χθες την πρότασή του για δημοψήφισμα, η οποία δυσαρέστησε πολλούς από αυτούς που τον στηρίζουν, στέλνοντας όμως αυστηρό μήνυμα ότι στο εξής «όλοι θα έχουν χώρο εδώ μέσα», αρκεί να μην υπερβαίνουν κάποια ανεκτά όρια… Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους Ε. Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν την έδρα τους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ηθική και πολιτική υποχρέωση που πηγάζει από το καταστατικό. Οι απαντήσεις που έλαβε, παρ’ όλα αυτά, ήταν αρνητικές. Η κυρία Πέρκα δήλωσε ότι εξελέγη με τις αρχές ενός κανονικού ανανεωτικού κόμματος της Αριστεράς, ενώ στην ίδια στάση προσανατολίζεται και ο Ε. Τσακαλώτος.

Στο κλείσιμο των εργασιών, χθες, ο Σ. Κασσελάκης ανακάλεσε την πρότασή του για δημοψήφισμα, αφού ο λόγος παρέλκει μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων, επιβεβαιώνοντας ότι μοναδικό στόχο είχε να εξωθήσει στην έξοδο την «Ομπρέλα» και να επιβάλει ηγεμονική σιγή στο κόμμα. «Σήμερα αρχίζει η ενότητα. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Οσοι θέλετε να δουλέψετε ελάτε!» είπε στο τέλος.

Τα λόγια του αποθεώθηκαν με εκδηλώσεις προσωπολατρίας από όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι δήλωναν ότι κουράστηκαν από ένα κόμμα γραφειοκρατικών μηχανισμών και νομής της εσωκομματικής εξουσίας που αγνοούσε τις λαϊκές ανάγκες και δεν μπορούσε να ανασάνει. Το στοίχημα της επόμενης μέρας θα είναι δύσκολο, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι πια ένα άλλο κόμμα». Αυτό δεν φαίνεται να τους ενθουσιάζει όλους. «Υπάρχει νοσηρότητα στο κόμμα, αλλά όχι μόνο σε όσους αποχώρησαν από την αίθουσα ή το κόμμα, αλλά και σε πολλούς από όσους μείναμε. Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη» παρατήρησε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Mονοψήφια»

«Εύχομαι, όταν έρθει η ώρα, να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση, μονοψήφια και πολιτικά νεκρή, αντί για απλώς άρρωστη» σχολίασε προβληματισμένος ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Η ομιλία του προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης. Με εκφράσεις τύπου “πέμπτη φάλαγγα” δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά».

Ηταν η στιγμή που η «Ομπρέλα» ανακοίνωνε «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της», ρίχνοντας βέλη και στην πλευρά Τσίπρα. «Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς» σημείωσαν, εξηγώντας ότι αποχωρούν επειδή «αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια».


Δείτε επίσης: Εκρηκτική συνεδρίαση, με αποχωρήσεις, πρόταση μομφής κατά του προεδρείου και κόντρα για μια… αναπάντητη κλήση

Δείτε επίσης: Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας επισήμως πλέον η… νέα εσωκομματική αντιπολίτευση

Δείτε επίσης: Αρένα η αίθουσα της Κ.Ε. με το καλημέρα

Δείτε επίσης: Γ. Χαρβαλιάς: Ζητείται απολυμαντής για τον ΣΥΡΙΖΑ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα