Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών οι βρετανικοί «Times»

Τι έγραψε ο Τύπος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντίδραση του Σούνακ και τον Ελληνα πρωθυπουργό

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί «Times» σε άρθρο τους, την ώρα που η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο εξελίχθηκε σε διπλωματική κρίση με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο BBC και την ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει στον τίτλο, χωρίς περιστροφές, πως «τα ελγίνεια γλυπτά πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος». Το ίδιο τονίζει και στον επίλογο του άρθρου, σημειώνοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των Γλυπτών, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Γλυπτά. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

Το άρθρο επικρίνει τη στάση που τηρεί στο θέμα ο Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό, πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» («losing his own marbles»). Το Politico γράφει για «ελληνική τραγωδία» και «(αρχαίους) πολιτισμικούς πολέμους», και σημειώνει την ενόχληση του Ελληνα πρωθυπουργού μετά την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Σούνακ την τελευταία στιγμή. Πηγή των Συντηρητικών επιβεβαίωσε στο Politico την ενόχληση για όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο BBC, λέγοντας: «Ηταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά για τα Γλυπτά που προηγήθηκαν».

Σε δημοσίευμά του, ο «Guardian» αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι δεν θα υπάρξουν σχόλια για τα Γλυπτά από την ελληνική πλευρά πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σούνακ. Από την πλευρά τους, οι «Financial Times» επικαλούνται κυβερνητική πηγή που λέει χαρακτηριστικά «στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εκνεύρισε τον Σούνακ ήταν η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Στάρμερ. Θα πρέπει να το συνηθίσει».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα