Με το «καλημέρα» στα… χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Ένταση προκάλεσε η επιλογή του νέου φορέα να ψηφίσει «παρών» σε τρεις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε θέση μάχης βρίσκονται με το «καλημέρα» ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, επιβεβαιώνοντας με τον πιο πανηγυρικό τρόπο όσους υποστηρίζουν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικές. Αφορμή για την εκκίνηση των «εχθροπραξιών», που θα ξεσπούσαν αργά ή γρήγορα, καθώς η ένταση και η οργή σιγοβράζουν εδώ και καιρό μεταξύ των δύο πλευρών, αποτέλεσε η επιλογή της Νέας Αριστεράς να ψηφίσει «παρών» σε τρεις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν ανοιχτά για στρατηγική επιλογή της Νέας Αριστεράς να στηρίξει το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζοντας έτσι τη γραμμή της «πέμπτης φάλαγγας» που χρησιμοποιούσαν πριν από τη διάσπαση, ενώ οι αποχωρήσαντες καταγγέλλουν τους πρώην συντρόφους τους για fake news, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα της πολιτικής πραγματικότητας.

Η κόντρα μεταξύ των πρώην συντρόφων δεν περιορίστηκε μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων, αλλά επεκτάθηκε και στον κόσμο των social media, όπου για ακόμα μία φορά κυριάρχησαν η διχόνοια και η τοξικότητα με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. Δημόσια, η Νέα Αριστερά υπεραμύνεται της απόφασής της να ψηφίσει «παρών», εξηγώντας πως ψήφισε επί της αρχής κατά του νομοσχεδίου, αλλά ψήφισε τις τρεις διατάξεις που αλλάζουν έστω και λίγο τα πράγματα υπέρ των δανειοληπτών. Ανεπίσημα, ωστόσο, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το «δώρο» που έκαναν στην Κουμουνδούρου, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί, έχοντας υπολογίσει τον πόλεμο λάσπης που θα δέχονταν από την άλλη πλευρά.

«Μάχες»

Με φόντο τις επιθέσεις των άλλοτε συντρόφων τους αλλά και τις εύλογες απορίες πολλών, που είδαν τη Νέα Αριστερά να δηλώνει «παρών» στις συγκεκριμένες διατάξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε με ανάρτησή του πως «η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο», διευκρινίζοντας πως επέλεξε το «παρών» «μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021», ενώ σημείωσε με νόημα πως «η Νέα Αριστερά ήρθε για να δώσει τις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», προσθέτοντας πως «ο εγκλωβισμός σε συζητήσεις εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, δεν μας αφορά. Και δεν αφορά και κανέναν».

«Υπέρ τραπεζιτών;»

Από τον χορό των σκληρών δηλώσεων δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος… πυροβόλησε κατά των πρώην συντρόφων του παραφράζοντας το… όνομα της Νέας Αριστεράς. «Αριστερά μπροστά; Με “παρών” υπέρ τραπεζιτών;» αναρωτήθηκε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για σχέσεις των «11» με συμφέροντα που υποστηρίζουν, είτε ηθελημένα είτε άθελα. Στον… εμφύλιο πόλεμο της Αριστεράς έλαβε μέρος όμως και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε πως δεν είναι δεξιός για να προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη σημείωσε με νόημα πως «κάθε μέρα που περνά φαίνεται ποιοι πραγματικά θέλουν να χάσει ο Μητσοτάκης».

Οπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, το πολεμικό κλίμα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή, όπου για πρώτη φορά νυν και πρώην θα δώσουν το «παρών», όντες σε διαφορετικές Κοινοβουλευτικές Ομάδες.


Επίσημη πρώτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σήμερα, στη συζήτηση για το νέο φορολογικό, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρώτη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο κ. Χαρίτσης ως πρόεδρος της Κ.Ο. «Νέα Αριστερά», ο Δ. Τζανακόπουλος ως αγορητής και ο κ. Τσακαλώτος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νέου κόμματος. Σημειώνεται πως χθες το απόγευμα ο Αλέξης Χαρίτσης έστειλε σχετική δήλωση προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Φουλ επίθεση Χαρίτση κατά Κασσελάκη

Σκληρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη επεφύλαξε χθες ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Οι δυο πλευρές μπορεί δημόσια να υποστηρίζουν πως δεν θα γίνουν κομμάτι ενός… ματωμένου εμφυλίου, ωστόσο σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνουν πως οι σχέσεις τους δεν θα είναι απλώς ανταγωνιστικές, αλλά και πολεμικές. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι δυο πλευρές αλιεύουν ψήφους από την ίδια- και μάλιστα συρρικνωμένη- δεξαμενή. Κοινώς, κάθε ψήφος που κερδίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χτύπημα διπλό για τη Νέα Αριστερά και το αντίστροφο. Υπό αυτό το πρίσμα η χθεσινή επίθεση του Αλέξη Χαρίτση προς τον Στέφανο Κασσελάκη μοιάζει αναμενόμενη.

«Πολιτική της ατάκας»

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι τα μέλη της Νέας Αριστεράς σηκώνουν «το γάντι της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά, η οποία επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους», κάτι που «δεν γίνεται με προγραμματικές παλινωδίες, δεν γίνεται με μια πολιτική της ατάκας και του συνθήματος».

Ερωτηθείς εάν αυτό το χρεώνει στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε καταφατικά. «Βεβαίως το χρεώνουμε στον κ. Κασσελάκη και στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι με μια άμορφη πολιτική παρουσία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την επελαύνουσα Δεξιά» είπε. «Δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι μας κουβαλάμε την κληρονομιά μας σε αυτόν τον χώρο, τον χτίσαμε εδώ και είκοσι χρόνια, από κει και πέρα όμως κάνουμε μια νέα προσπάθεια και μια νέα αρχή με τη Νέα Αριστερά» τόνισε, όταν ρωτήθηκε εάν ο νέος φορέας είναι ανοιχτός και στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως στόχος του νέου φορέα δεν είναι να κάνει μετεγγραφές στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα