Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το νέο φορολογικό

Αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά τις αντιδράσεις

Σκληρή γραμμή τόσο προς τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και προς τους παραγωγικούς φορείς κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας αποφασισμένος, παρά τις αντιδράσεις, να μην κάνει ούτε μισό βήμα πίσω στο νέο φορολογικό, με επίκεντρο τις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο πρωθυπουργός παρενέβη στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια, απευθύνοντας κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο, στέλνοντας το μήνυμα πως πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αποφασίζοντας ωστόσο στη συνέχεια να αποχωρήσει από την αίθουσα, δίχως να ακούσει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

«Περιμένω καθαρές θέσεις, μακριά από κολακείες και εύκολα συνθήματα. Φοβάμαι, ωστόσο, πως συγκροτείται μια αντιπολίτευση του “όχι σε όλα” και “ναι στο τίποτα”. Ελπίζω να διαψευστώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος των προωθούμενων διατάξεων, ιδίως εκείνων που αφορούν τους ελευθεροεπαγγελματίες. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ οι μισοί ελευθεροεπαγγελματίες δηλώνουν μηδενικά κέρδη. «Είναι παράδοξο. Ολοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει.

Για πρώτη φορά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα» ισχυρίστηκε, επιμένοντας να διαμηνύει -αφήνοντας αιχμές προς την αντιπολίτευση- πως αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο στο σύνολό του τολμηρό και συνετό, εξηγώντας πως βασική του στόχευση είναι να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής. Οσον αφορά δε την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, έκανε λόγο για ένα πρώτο αντιστάθμισμα, προσθέτοντας πως υπάρχει η προοπτική σε ορίζοντα διετίας να καταργηθεί και το υπόλοιπο 50%.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο μόνος δρόμος για τη χώρα είναι η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος, λέγοντας πως «στη δεύτερη τετραετία μας έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές».

Ο Κυριακός Μητσοτάκης υποστήριξε πως «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να πυκνώσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες. Αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα στο οποίο απαντά το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα», αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες, όπως υποστήριξε, αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν τη διακίνηση μετρητών άγνωστης προέλευσης και διευρύνουν δίκαια τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα