Lobbying της Καϊλή υπέρ Μαρινάκη για 4 ρωσικά τάνκερ

Εναν χρόνο μετά τη σύλληψη της αποφυλακισμένης πια Εύας Καϊλή, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα εξακολουθούν να τραντάζουν την ελληνική επικαιρότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Reporters United, η δικογραφία των βελγικών Αρχών περιέχει και στοιχεία για lobbying της Ελληνίδας ευρωβουλευτού υπέρ των εφοπλιστών Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιώργου Προκοπίου, με στόχο να σπάσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οπως ισχυρίζεται το site, υπάρχουν έγγραφα της δικογραφίας, στα οποία απέκτησε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα «Le Soir». Από εκεί προκύπτει ότι την ημέρα σύλληψης του συντρόφου της Καϊλή, Τζόρτζι, η αστυνομία κατάσχεσε κι ένα λάπτοπ. Στον υπολογιστή, κατά το δημοσίευμα πάντα, εντοπίστηκαι φάκελος με τίτλο «Business» και υποφάκελος «Russia», που αφορούσε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις lobbying μεταξύ του δικηγόρου της Καϊλή, με έδρα τις Βρυξέλλες, Σπύρου Παππά και των εφοπλιστών Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργου Προκοπίου.

Οι δύο εφοπλιστές φέρεται ότι ζητούν ξεχωριστά βοήθεια από την Καϊλή για να ξεπεραστούν οι ρωσικές κυρώσεις. Με την υπόθεση φαίνεται να συνδέεται και η έρευνα Βέλγων εισαγγελέων τον περασμένο Ιούνιο στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας στην οδό Ιάσονος 3, στον Πειραιά. Η προσέγγιση των εφοπλιστών στην πλευρά της Καϊλή έγινε, κατά το δημοσίευμα, μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2022. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς, που φέρεται ότι προσλαμβάνεται από τους Ελληνες εφοπλιστές, αν και ήδη εκπροσωπεί την Εύα Καϊλή στην υπόθεση με την OLAF.

Τα μέιλ της οικογένειας Προκοπίου

Στα στοιχεία της δικογραφίας, που επικαλούνται οι Reporters United μέσω «Le Soir», αναφέρεται ότι στο λάπτοπ βρέθηκαν αντίγραφο της σύμβασης lobbying μεταξύ εταιρίας Μαρινάκη και του Παππά, αλλά και μέιλ με την οικογένεια Προκοπίου. Οι λομπίστες ανέλαβαν να παράσχουν στους εφοπλιστές πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και ειδικά για την περίπτωση Μαρινάκη, προκειμένου να δοθεί «άδεια από την Επιτροπή» για αγοραπωλησίες τεσσάρων ρωσικών τάνκερ. Για τα ρωσικά τάνκερ, η σύμβαση Παππά με την εταιρία Μαρινάκη πρόεβλεπε αμοιβή 1.200.000 δολ. στον δικηγόρο.

Ωστόσο, η αμοιβή φαίνεται ότι δεν καταβλήθηκε. Οπως αναφέρεται, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τελικά αγόρασε τέσσερα ρωσικά τάνκερ από την ολλανδική τράπεζα ING, που λίγες μέρες πριν ανήκαν στην κρατική ρωσική Sovcomflot. Υπάρχει, πάντως, η επιφύλαξη ότι είναι αρκετά πιθανό το deal να έκλεισε χωρίς τις υπηρεσίες Παππά. Το νέο δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου ρεπορτάζ του Politico, ότι ο Τζόρτζι λειτουργούσε ως φιλεύσπλαχνη μεσάζων μεταξύ πολιτικών, κρατών κι επιχειρήσεων.

Η έμμεση «απάντηση» της νομικής πλευράς Καϊλή ήταν μια αναδρομή των γεγονότων του τελευταίου χρόνου, με συνωμοσιολογικά σενάρια για «κέντρα που αφήνουν να διαρρεύσουν σε εφημερίδες αστείες πληροφορίες, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να δολοφονήσουν ηθικά την Εύα Καϊλή» και ότι η ευρωβουλευτής «προσπάθησε να βοηθήσει συμπολίτες της χωρίς ποτέ να λάβει ούτε 1 ευρώ». Ούτε συζήτηση…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα