ΣτΕ: Τέλος η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία!

Με σειρά αποφάσεων το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι αρκεί κάποιος να δηλώσει ότι απεχθάνεται τη βία για να αποφύγει να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με σειρά αποφάσεων, που αποτελούν σταθμό, το Συμβούλιο της Επικρατείας διευρύνει τα κριτήρια που επιτρέπουν στους αντιρρησίες συνείδησης να μην πιάσουν όπλο! Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για πρώτη φορά δέχεται ότι κριτήριο για να μην υπηρετήσει κανονικά τη στρατιωτική του θητεία κάποιος είναι το «ηθικά αφόρητο κάθε βίας» και όχι η «απόδειξη συγκεκριμένης δράσης ή ιδεολογίας ή η προσχώρηση σε συγκεκριμένη θρησκεία», όπως οι μάρτυρες του Ιεχωβά.

Το ΣτΕ με τρεις αποφάσεις του έκρινε ότι «αρκούν ειλικρινείς, ιδεολογικοί λόγοι χωρίς ένταξη σε ορισμένο σχήμα ή διενέργεια πράξεων για να μην υπηρετήσει κάθε Ελληνας πολίτης ένοπλη ή γενικά στρατιωτική υπηρεσία», ενώ θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικό οι αντιρρησίες συνείδησης να υποβάλλονται με νόμο σε αντίστοιχη προς την αντίρρηση «εναλλακτική θητεία».

Με τις αποφάσεις του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις που απέρριψαν αιτήσεις μελών οικογενειών μαρτύρων του Ιεχωβά που δεν στήριξαν την αντίρρησή τους σε θρησκευτικούς αλλά σε ιδεολογικούς λόγους, εν όψει και της ανατροφής τους λόγους περί ηθικής αδυναμίας τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς θέτει ως βασική συνταγματική προϋπόθεση για να απαλλαγεί κάποιος από την υποχρέωση να κρατήσει όπλο «τη συνειδησιακή συγκρότηση, η οποία, ανεξάρτητα από τους λόγους που τη δημιούργησαν, καθώς και από το εάν έχει ή όχι υπαχθεί σε δεδομένο σχήμα ή εκδηλωθεί με συγκεκριμένες δράσεις, αποστρέφεται όντως με την προεκτεθείσα ηθική ένταση και σοβαρότητα κάθε ανεξαιρέτως μορφή βίας».

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αποφάσεων, που εκδόθηκαν από το Στ Τμήμα του ΣτΕ, είναι ότι αναγνωρίζουν την υποχρέωση της Πολιτείας «να σεβαστεί την έτσι διαμορφωμένη συνείδηση και να μην την υποβάλει στην ακραία γι’ αυτήν δοκιμασία της υποχρέωσης σε στρατιωτική θητεία ή σε οποιαδήποτε, ευθεία ή συγκεκαλυμμένη, τιμωρία για την άρνησή της να υποβληθεί σ’ αυτήν».

Με τις ίδιες αποφάσεις του το δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή για τους αντιρρησίες συνείδησης η εξίσωση της στρατιωτικής θητείας με την εναλλακτική υπηρεσία, η τελευταία ορίστηκε κατά βάση (στην πλήρη της διάρκεια) σε 15 μήνες έναντι 12 μηνών αντίστοιχης θητείας στο Ναυτικό και στην Αεροπορία και 9 στον Στρατό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα