Μετωπική Σαμαρά – Μητσοτάκη

Η σύγκρουση απειλεί να τινάξει την κυβερνητική πλειοψηφία στον αέρα. Η επίθεση Μαρινάκη για το σύμφωνο συμβίωσης και η οργισμένη απάντηση του πρώην πρωθυπουργού

Μετωπική σύγκρουση, που κινδυνεύει ακόμα και να τινάξει τα θεμέλια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στον αέρα, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες εντός της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι επιθέσεις της μιας πλευράς προς την άλλη είναι τόσο σκληρές που τα… περιβάλλοντα των δύο πλευρών «αδειάζουν» το ένα το άλλο, βγάζοντας στη φόρα τα… άπλυτα των προηγούμενων ετών.

Η πρωινή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη προς τον Αντώνη Σαμαρά για τα πεπραγμένα του στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού. Νωρίς το απόγευμα και μάλιστα λίγο πριν αρχίσουν τα… γαλάζια σεμινάρια, μέσω διαρροής συνεργατών του, ο Αντώνης Σαμαράς σήκωσε το γάντι, πέρασε στην αντεπίθεση και έβαλε ευθέως πλέον κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας μάλιστα με νόημα πως εχθρός του κόμματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς.

Τον κάρφωσαν

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, μάλιστα, κάρφωσαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της καταψήφισης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο από όλη τη «γαλάζια» παράταξη είχε καταψηφίσει το 2014 μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επί της διαδικασίας: Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την αποχή. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το ζήτημα συνείδησης που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφεραν και κατέληξαν χτυπώντας τον Μητσοτάκη μέσω Μαρινάκη: «Γι’ αυτό ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς». Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δεν άφησαν βέβαια ασχολίαστη και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισώσει τη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά την τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα;» ανέφεραν χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως στη συγκεκριμένη ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν σε φάση μεταβατικής προεδρίας. Στην ιδιαίτερα εμπρηστική ανακοίνωση των κύκλων Σαμαρά δεν μένουν ασχολίαστα και τα υποχρεωτικά φροντιστήρια των «γαλάζιων» βουλευτών που διεξάγονται στην Πειραιώς. Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, το Μαξίμου την είχε «στήσει» στον Αντώνη Σαμαρά, βάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει για τα πεπραγμένα του 2015 και να θυμίσει πως ο πρώην πρωθυπουργός απείχε από τη διαδικασία.

Ερωτώμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα: «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει ξανά διατυπώσει. Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ως προς την αποχή. Είναι αυτός που εισηγείται και ζητάει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν. Η αποχή είναι μια στάση. Ο κ. Σαμάρας ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει. Το είχε κάνει στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015, είχε επιλέξει την αποχή».


Άρχισαν χθες τα σεμινάρια

Aκόμα και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που τελευταίως εμφανίζεται ως φανατικός «δικαιωματιστής», έριξε χθες τα βέλη του κατά του άλλοτε πολιτικού του μέντορα Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή για να πείσει τους βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Κατά τη διάρκεια του «φροντιστηρίου» που έγινε στα γραφεία της Ν.Δ., και στη σκιά της ανοιχτής κόντρας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Υγείας, που έχει επιφορτιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου να πείσει τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το ψηφίσουμε, δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν το 2015 να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το σύμφωνο συμβίωσης»!

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος, που έκανε τη βασική εισήγηση στους βουλευτές, επισήμανε πως «ο Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά». «Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη Ν.Δ. που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος. Στην ενημέρωση δεν προσήλθαν μεταξύ αρκετών άλλων βουλευτών ο υπουργός Μάκης Βορίδης και ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει στην ενημέρωση γιατί το θεωρεί προσβλητικό. Στους διαφωνούντες προστέθηκε χθες και ο Θεόδωρος Καράογλου, που τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι πολύ προωθημένο για τις αντιλήψεις του.


Ανοιχτά υπέρ του γάμου ομοφύλων η Σακελλαροπούλου

Θέση υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ανοιχτά με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία της με την κυβερνητική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά».

Με αυτόν τον τρόπο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχολίασε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος. Η πρώτη πολίτης της χώρας, πάντως, είχε σπεύσει και κατά το παρελθόν να δηλώσει πως συμφωνεί, έστω και εμμέσως. Υπενθυμίζεται πως προ ολίγων εβδομάδων τής είχαν πει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα παιδιά οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα