Οι αγρότες προετοιμάζουν μπλακάουτ!

Οργισμένοι από τις εξαγγελίες-κοροϊδία του Μητσοτάκη κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αποφασισμένοι να κόψουν τη χώρα στα δύο. Μετά το συλλαλητήριο στην Agrotica επέστρεψαν στα μπλόκα και αύριο στη Νίκαια της Λάρισας αποφασίζουν για τα περαιτέρω

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων τους.

Μετά το συλλαλητήριο και την πορεία στη Θεσσαλονίκη, έξω από τον χώρο όπου διεξήχθη η έκθεση Agrotica, οι αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία επέστρεψαν σταδιακά από χθες το μεσημέρι με τα πάνω από 400 τρακτέρ τους στα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αύριο, Τρίτη, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα θα συναντηθούν στη Νίκαια της Λάρισας και θα αποφασίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Aυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει. Δεν μας δίνουν τη δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να μένουμε στα χωριά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Ως προς τα εκατομμύρια ευρώ που εξαγγέλθηκαν, τονίζουν ότι δεν τους ικανοποιούν, γιατί δεν μειώνουν το κόστος παραγωγής. Επίσης, ζητούν αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα με πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα. «Αν τα λύσει, θα δώσει μια ανακούφιση στο κόστος παραγωγής» παρατήρησε ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας. Στο τραπέζι των αποφάσεων των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων θα βρεθεί ακόμη και το κλείσιμο των δρόμων, με ύστατο μέτρο πίεσης το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης που θα κόψει τη χώρα στα δύο… Μέχρι την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συνεχίζουν τα συμβολικά κλεισίματα δρόμων. Χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Ελαιοπαραγωγοί, σιτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι είχαν παρατάξει 120 τρακτέρ, στήνοντας μπλόκο από τις 10 το πρωί και κλείνοντας τον δρόμο έως τις 8 το βράδυ. Σήμερα, Δευτέρα, αγρότες της Χαλκιδικής με περίπου 40 τρακτέρ θα κινηθούν σε κομβόι προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ 20 τρακτέρ θα αποκλείσουν την περιοχή γύρω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Αιτήματα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι η καταβολή αποζημιώσεων για την ακαρπία στην ελιά, αφορολόγητο αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στον νομό. Εξάλλου, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν χθες συμβολικά με τρακτέρ την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο της Ερμίτσας, λίγο έξω από το Αγρίνιο. Το κλείσιμο του δρόμου έγινε για περίπου μία ώρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

«Στην κοροϊδία απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλ/νίας Σπύρος Κοτοπούλης πριν από το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. «Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όπου και στην επίσκεψη που έκανε στο μπλόκο που έχουν στήσει οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ακτίου – Βόνιτσας και Κατούνας – Μεδεώνων δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας, μένοντας σε κούφια λόγια και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, 200 ευρώ/στρέμμα αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς» αναφέρει σχετική ανακοίνωση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας.


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει αγροτικό ζήτημα

Αγνοια κινδύνου; Αδυναμία να καταλάβει την αγωνία των αγροτών, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, και μέχρι τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τούς αντιμετωπίζουν με όρους επικοινωνίας και, αντί για παροχές, τους πετάνε πυροτεχνήματα; Μπορεί και όλα αυτά μαζί, καθώς δεν δικαιολογείται αλλιώς το γεγονός ότι, ενώ οι αγρότες περίμεναν την Παρασκευή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει μέτρα που θα τους βοηθήσουν, ο πρωθυπουργός το μόνο που έκανε ήταν να πει ότι τους καταλαβαίνει. Ολοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την έκθεση Agrotica έφυγαν δυσαρεστημένοι και επέστρεψαν στα μπλόκα, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να κόψουν την Ελλάδα στα δύο και στα τρία, κλείνοντας τις εθνικές οδούς.

Ανάρτηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook, μοιάζει να μη θεωρεί σημαντικές τις αντιδράσεις των αγροτών, πιστεύοντας πως δεν τους έχει «απέναντι»: «Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα». Αν οι αγρότες περίμεναν ένα σήμα ότι ίσως η κυβέρνηση το ξανασκεφτεί, τότε δεν δικαιώθηκαν, γιατί στη συνέχεια της ανάρτησής του ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να απαριθμεί όσα ανακοίνωσε στη Βουλή ο ίδιος και όσα εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς καμία αλλαγή, δηλαδή το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που ίσχυε και τα δύο προηγούμενα χρόνια, την ελάχιστη έκπτωση στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και τα μέτρα για τη Θεσσαλία, που έχει ανακοινώσει ξανά και έχει καθυστερήσει δραματικά η υλοποίησή τους.

Οι αγρότες στα μπλόκα «βράζουν» με την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ζητούμενο είναι πλέον ως πού θα φτάσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιττήματά τους, από τη στιγμή μάλιστα που βλέπουν ότι οι αγρότες της υπόλοιπης Ευρώπης με τις κινητοποιήσεις τους έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. να ξανασκεφτούν την αγροτική τους πολιτική.

Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και ελπίζει να μη θερίσει θύελλες…


Κινδυνεύουν με αφανισμό

Μεγάλος κίνδυνος εγκατάλειψης των επαγγελμάτων των κτηνοτρόφων και των δενδροκαλλιεργητών υπάρχει πλέον στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία, μετά το τεράστιο πλήγμα που επέφεραν οι διαδοχικές πλημμύρες των τελευταίων ετών. Αυτό υπογράμμισαν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανάσιος Μολασιώτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, μιλώντας σε ημερίδα της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), στο πλαίσιο της 30ής Διεθνούς Εκθεσης Agrotica.

«Στη Θεσσαλία υπάρχουν ακόμα και σήμερα πλημμυρισμένες εκτάσεις, και μέσα σε αυτές τεράστια κομμάτια ασφάλτου που παρασύρθηκαν. Υπάρχουν κροκάλες συγκεντρωμένες σε διάφορα σημεία, που καθιστούν το έδαφος μη βοσκήσιμο. Ο απολογισμός είναι 7.936 νεκρά βοοειδή, 23.931 νεκροί χοίροι και ένα τέταρτο του εκατομμυρίου πτηνά. Επίσης, χάθηκαν 84.582 αιγοπρόβατα και ανάμεσά τους πάνω από 1.000 της καραγκούνικης φυλής. Καταγράφηκε επίσης η μεγαλύτερη καταστροφή της ελληνικής μελισσοκομίας, με 111.971 νεκρές μέλισσες. Είχαμε απώλεια της φθινοπωρινής παραγωγής μελιού, ενώ καταστράφηκε η μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και οι μέλισσες που σώθηκαν δεν έχουν να φάνε» σημείωσε ο κ. Παπαχριστοφόρου, επισημαίνοντας ακόμα πως τα ζώα που χάθηκαν ήταν ενεργά παραγωγικά, όπως για παράδειγμα προβατίνες στο τελευταίο στάδιο της κύησης, ενώ καταστράφηκαν τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών και άλλες μολύνθηκαν από μυκοτοξίνες. Πρόσθεσε δε πως, αν οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ότι θα τους δοθούν κίνητρα για να τα καταφέρουν, θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Κατά τον κ. Παπαχριστοφόρου, μερικά από τα μέτρα για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε θα ήταν τα εξής:

• Πρώτον, τα κέντρα γενετικής βελτίωσης της χώρας, τα οποία υπολειτουργούν, σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και συνεταιρισμούς, πρέπει να στηρίξουν τη διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων της χώρας.

• Δεύτερον, πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να επιλέξουν αυτόχθονες φυλές.

• Τρίτον, θα χρειαστεί κεντρικός σχεδιασμός για την παραγωγή ζώων αναπαραγωγής από επιλεγμένες μονάδες και φυλές, από κτηνοτρόφους που είναι ενταγμένοι στα μητρώα παραγωγών.


Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Βλέποντας τους αγρότες αποφασισμένους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πυκνώνουν την παρουσία τους στα μπλόκα και ασκούν ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετέβη στην Ημαθία προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των αγροτών και να δείξει την έμπρακτη στήριξή του. «Εάν ήθελε η κυβέρνηση να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, θα το έκανε. Εάν ήθελε να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, θα το έκανε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι να λύσει τα προβλήματα, αλλά να κερδίσει χρόνο.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σε ακόμα ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έδειξε χαμηλά ανακλαστικά χωρίς να έχει λύσεις στο οπλοστάσιό της. «Πρώτα περίμεναν να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους και μετά ξεκίνησαν τον διάλογο για τα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να μην αρκείται σε δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά να κινητοποιεί τον μηχανισμό του κόμματος στον αγώνα των αγροτών και στα μπλόκα. Εντονη είναι και η παρουσία της Ελληνικής Λύσης στα μπλόκα. Αλλωστε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι από τα λίγα που δίνουν τόσο μεγάλη βάση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Η Ελληνική Λύση, μάλιστα, χθες δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά-πρόκληση του πρωθυπουργού λέγοντας πως δικαιώνει πλήρως τις διεκδικήσεις τους. «Οταν ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι “δεν υπάρχει μέτωπο με τους αγρότες”, τότε αποδεικνύει ότι οι αγωνιζόμενοι Ελληνες αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο για τις κινητοποιήσεις τους: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν ανοίξει μέτωπο με ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τη λογική!» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.


Παρεμβάσεις Αυγενάκη, που τους κάλεσε να… λογικευτούν

Με διαδοχικές του παρεμβάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο και μετά τις αντιδράσεις των αγροτών στο ισχνό πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε την Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης τούς κάλεσε να… λογικευτούν. «Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα» τόνισε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία για το αύριο όσων βρίσκονται στους δρόμους, η οποία εντείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, που, όπως είπε, εμφανίζεται πολύ επιθετικά. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, «η κυβέρνηση έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τον ίδιο που μόλις πριν από δέκα ημέρες χαρακτήριζε τις αντιδράσεις πολιτικά υποκινούμενες.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα