Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία

Θέλοντας να αξιοποιήσει το άνοιγμα της Ινδίας στην αγορά της Μεσογείου και της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί αύριο επίσκεψη στο Νέο Δελχί, όπου θα δει τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντα Μόντι. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι επικεφαλής κυβερνητικής αλλά και πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής, καθώς στόχος του είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ινδίας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού γίνεται μόλις έξι μήνες μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Ινδού ομόλογού του, τον περασμένο Αύγουστο, κατά την οποία είχαν τεθεί οι βάσεις για εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών. Σε εκείνη τη συνάντηση είχε δοθεί έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στις επενδύσεις, με τον πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου έως το 2030 και να εκφράζει την πρόθεση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Ινδίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι σήμερα αυτός ο στόχος είναι εφικτός περισσότερο από ποτέ λόγω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, έχει προγραμματιστεί να συναφθούν έξι μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ινδικών φορέων, τα οποία άπτονται των τομέων της έρευνας και της ανάπτυξης, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών, της άμυνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού κ.ά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η ελληνική αποστολή στις επενδύσεις που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει από την Ινδία σε λιμάνια, αεροδρόμια, κόμβους, logistics, πληροφορική, Υγεία, υποδομές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ ισχυρό χαρτί αποτελεί το λιμάνι του Πειραιά, που μπορεί να είναι η κύρια πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία ο κ. Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Raisina Dialogue, ένα φόρουμ με στελέχη της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ της Ανατολής. Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επίσης τη Βομβάη, ενώ ο Ινδος πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού μετά τις διμερείς συνομιλίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα