ΤΕΛΟΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ! Από 300 έως 2.000 € για τα χειρουργεία του Αδωνη το απόγευμα

Οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις επεμβάσεις που αδυνατούν να κάνουν εγκαίρως τα πρωινά

Από 300 έως 2.000 ευρώ θα αναγκάζονται οι Ελληνες πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να χειρουργηθούν στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ασθενείς να περιμένουν ολόκληρους μήνες για ένα χειρουργείο και αρκετούς ιατρούς να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, λόγω υποστελέχωσης!

Συγκεκριμένα, χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν παρουσίασαν το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου. Οπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ», για να προσθέσει «σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του» και πως η σχετική απόφαση πρόκειται να υπογραφεί πολύ σύντομα.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, οι απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγησή τους θα γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας, ανάλογα με τη δυσκολία της επέμβασης. Ειδικότερα, οι πολίτες για τις πολύ μικρές επεμβάσεις θα καλούνται να καταβάλλουν 300 ευρώ, για τις μικρές 500, για τις μεσαίες 900, για τις μεγάλες 1.200, για τις βαριές 1.600 και για τις εξαιρετικά βαριές 2.000 ευρώ!

Απαντώντας στο ερώτημα εάν τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να κοστίζουν λιγότερο ή περισσότερο από τα αντίστοιχα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Υγείας απαντά ότι «με βάση τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε είδη επεμβάσεων που θα διενεργούνται κατά τα απογευματινά χειρουργεία με τα αντίστοιχα είδη επεμβάσεων στα ιδιωτικά νοσοκομεία, παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κόστος των επεμβάσεων», παραθέτοντας παραδείγματα χειρουργικών επεμβάσεων και συγκρίνοντας την τιμή τους στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ με τις κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά, για μια πολύ μικρή ή μικρή επέμβαση καταρράκτη ο πολίτης θα καλείται να πληρώσει 300 με 500 ευρώ στα απογευματινά χειρουργεία, ενώ σε ιδιώτη θα αναγκαζόταν να καταβάλει το ποσό των 800 ευρώ.

Ομοίως, για μια μικρή η μεγάλη επέμβαση χολοκυστεκτομής θα πληρώνει από 500 μέχρι 1.200 ευρώ, τη στιγμή που το χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική θα άγγιζε τα 2.500 ευρώ. Τέλος, για μια μεγάλη ή βαριά εγχείρηση, όπως η αρθροπλαστική ισχίου, θα καταβάλλει 1.200-1.600 ευρώ, αντί 3.500 ευρώ.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή αποφασίστηκε ως βέλτιστη λύση από το αρμόδιο υπουργείο, με σκοπό να μειωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία: «Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%».

Ωστόσο, εκτός από τα χειρουργεία επί πληρωμή στην κατά τα άλλα Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, αυτό που φαίνεται να «καίει» τους πολίτες είναι εάν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία θα αποτελέσουν ένα προσωρινό μέτρο του υπουργείου Υγείας, που θα λήξει όταν επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, ή θα καθιερωθούν ως «θεσμός». Σε αυτό το ερώτημα το υπουργείο απαντά αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα