Στα σχοινιά Ασημακοπούλου και Κεραμέως για τις διαρροές

Βαριά εκτεθειμένες για τη μαζική αποστολή e-mails σε ψηφοφόρους των οποίων τα στοιχεία αντλήθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Ερευνα αρχίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Μείζον θέμα για το αδιάβλητο των επερχόμενων εκλογών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών προκαλεί η μαζική αποστολή e-mails από τη «γαλάζια» ευρωβουλευτη Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την ίδια, όπως βεβαίως και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να είναι απολύτως εκτεθειμένες, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την ευρωβουλευτή, στάση η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πολιτικές εξελίξεις.

Ολα αυτά την ώρα που η υπόθεση παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πλέον αναλαμβάνει την έρευνα της διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών για την επικοινωνιακή ενέργειά της στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω απόφαση της Αρχής έρχεται κατόπιν υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών.

Ρίχνει τους τόνους

Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μετά και την παραπάνω εξέλιξη, δήλωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων πως «η διερεύνηση του θέματος που αφορά την αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών e-mail είναι καλοδεχούμενη από εμένα», προσθέτοντας πως «θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Η διάθεση της ευρωβουλευτού να ρίξει τους τόνους είναι καταφανής και έρχεται προφανώς σε συνέχεια των αποστάσεων που επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ευρισκόμενος σε πλήρη αμηχανία, επιχείρησε μεν επιδερμικά να καλύψει την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, πλην όμως είναι σαφής η προσπάθειά του να μην ταυτιστεί το Μέγαρο Μαξίμου με την ευρωβουλευτή. Αρχικώς, ο Παύλος Μαρινάκης, αντί να υπερασπιστεί την ευρωβουλευτή, πρόβαλε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιου Μπαλέρμπα, λέγοντας «είχαμε απάντηση από τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία λέει ο κ. Μπαλέρμπας ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, e-mail δηλαδή εκλογέων, σε υποψηφίους και κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών. Αρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σύμφωνα και με αυτή την ανακοίνωση».

Συνέχισε όμως στο ίδιο ύφος για την ευρωβουλευτή, λέγοντας: «Η κυρία Ασημακοπούλου έχει απαντήσει με μια σειρά από δικές της διαδοχικές ανακοινώσεις και απαντήσεις. Είναι δεδομένο, όπως αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό το οποίο λέει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι δεν έχει δοθεί κάτι, ούτε έχει γίνει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας». Με βάση όλα τα παραπάνω είναι καταφανής η απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να κρατήσει αποστάσεις από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Εκτεθειμένο πάντως είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αντιμετωπίζει και μείζονα κρίση με την πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα για τους αποδήμους. Ο λόγος για την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, η οποία από χθες παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς όποτε οι χρήστες επιχειρούν να μπουν βλέπουν ένα μήνυμα ότι «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» και πως κάποιοι «μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Το πρόβλημα βεβαίως εμφανίστηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη της παρανομίας Ασημακοπούλου, με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών να υποστηρίζουν πως εφεξής η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr έχει μεταφερθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr, και πως η μέχρι χθες λειτουργούσα κανονικά ιστοσελίδα τελεί υπό κατάργηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου όσο και η κυβέρνηση συνολικώς, όπως και το υπουργείο Εσωτερικών ειδικώς, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για το απόλυτο μπάχαλο που έχει προκληθεί, καθώς οι μέχρι τώρα δικαιολογίες είναι τουλάχιστον αστείες. Εξάλλου, το θέμα έχει φτάσει τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στην ελληνική Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μπαράζ ερωτήσεων, να ζητούν απαντήσεις για το ζήτημα, που, όπως επισημαίνουν, άπτεται της διαφάνειας, αλλά και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Προκλητική σιωπή

«Η Νίκη Κεραμέως εδώ και τρεις μέρες σιωπά προκλητικά. Την καλούμε να έρθει άμεσα στη Βουλή, να απαντήσει ξεκάθαρα αν υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρική χρήση της κυρίας Ασημακοπούλου και να αναλάβει τις πολιτικές και διοικητικές ευθύνες. Το κράτος δικαίου δεν αντέχει ακόμη ένα χτύπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!» αναφέρει η Γιώτα Πούλου, αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή της, ενώ και το ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως τίθεται θέμα για το πολιτικό μέλλον της ευρωβουλευτού εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες.

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών διαρροής των προσωπικών δεδομένων και για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκομένους ρωτά την υπουργό Εσωτερικών το ΚΚΕ, ενώ για τα εχέγγυα που παρέχονται ζητά απαντήσεις και η Νέα Αριστερά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα