Τέμπη: Ερευνες στο χωράφι με τα μπάζα από νέο πραγματογνώμονα

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής θα κάνει (ξανά) αυτοψία στον χώρο που ο ΟΣΕ έχει μεταφέρει τα συντρίμμια των βαγονιών μετά το δυστύχημα

Με… φτυάρια, μπουλντόζες και εκσκαφείς ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης προσπαθεί να διενεργήσει την ανάκριση για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση του χειριστή εκσκαφέα και υπευθύνου για χωματουργικά έργα στο σημείο της πολύνεκρης τραγωδίας, που είπε ότι «μεταφέραμε 20 φορτηγά με 300 κυβικά χώμα από το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε ένα δικό μας χωράφι, αφού η Πυροσβεστική μάς είπε ότι δεν τα χρειαζόταν», ο κύκλος της ανάκρισης ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπακαΐμης παρήγγειλε νέα πραγματογνωμοσύνη στο χωράφι όπου μεταφέρθηκε το χώμα από το σημείο του δυστυχήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν περιέχει υπολείμματα των σορών ή ουσίες που σχετίζονται με τη φονική έκρηξη και έγινε προσπάθεια να αποκρυβούν, φυσικά καθ’ υπόδειξιν των Αρχών.

Ο ανακριτής θα κάνει αυτοψία και ο ίδιος στο σημείο, όπως είχε κάνει και πριν από μήνες, όταν αποκαλύφθηκαν τμήματα ανθρώπινων οστών και υπολείμματα DNA πεταμένα σε χώρο του ΟΣΕ, στη θέση Κουλούρι, όπου είχαν μετακινηθεί τα συντρίμμια των βαγονιών μετά το δυστύχημα. Ο κ. Μπακαΐμης ήδη διόρισε πραγματογνώμονες για να κάνουν την έρευνα στο χωράφι όπου μεταφέρθηκε το χώμα από το σημείο της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες. Παράλληλα, αναμένεται να ενημερώσει τις οικογένειες των θυμάτων, για να διορίσουν από την πλευρά τους -όσοι επιθυμούν- τεχνικούς συμβούλους ως δικούς τους πραγματογνώμονες.


Σφίγγει ο κλοιός για 18 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train

Σφίγγει ο κλοιός ακόμα περισσότερο για 16 κατηγορουμένους της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών. Κι αυτό γιατί, εκτός από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καθυστέρηση και τη μη έγκαιρη αναβάθμιση της σύμβασης 717 του σιδηροδρομικού δικτύου, για την οποία ήδη σε τρεις από αυτούς επιβλήθηκε εγγυοδοσία-μαμούθ 500.000, 600.000 και 700.000 ευρώ, παράλληλα με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, από εβδομάδα αρχίζουν οι απολογίες τους και στον ειδικό εφέτη ανακριτή για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Ο εφέτης ανακριτής έχει στείλει κλήσεις για απολογία σε 16 κατηγορουμένους, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, μεταξύ των οποίων διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι διοικητικού συμβουλίου, αλλά και μέλη διοικητικού συμβουλίου που εργάζονταν για τον οργανισμό από το 2016 μέχρι την ημέρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, τον Φεβρουάριο του 2023. Κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών, που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για πλημμελήματα ανθρωποκτονίας, βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Μετά τις απολογίες τους θα κριθεί εάν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με εγγυοδοσία, όπως έγινε με τις απολογίες τριών εξ αυτών στην Ευρωπαία ανακρίτρια κυρία Σαλάπα και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι απολογίες δύο στελεχών της Hellenic Train, ενώ τελευταία έχει κληθεί να απολογηθεί η εκπρόσωπος της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων).


Προ των πυλών η ενεργοποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι απολογίες δύο πρώην διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, επί υπουργίας Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς αποτελούν το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την αποστολή της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πλέον πεπεισμένος για την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς από την πορεία της ανάκρισης φέρεται ότι έχουν προκύψει στοιχεία που αφορούν δύο πρώην υπουργούς και αναφέρονται στις τραγικές ελλείψεις στους σιδηροδρόμους και στην καθυστέρηση της σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία. Ωστόσο, θα αναμένει τις απολογίες των δύο πρώην διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Μεταφορών επί υπουργίας Κώστα Αχ. Καραμανλή, πριν… πατήσει τη σκανδάλη!


Ο μοιραίος σταθμάρχης Λάρισας θα κληθεί σε συμπληρωματική απολογία

Τελευταίος όλων αναμένεται να κληθεί σε συμπληρωματική απολογία ο σταθμάρχης Λάρισας, που είχε βάρδια τη μοιραία νύχτα. Ο σταθμάρχης είχε ήδη απολογηθεί και προφυλακιστεί από τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία. Ωστόσο, κρίνεται ότι πρέπει να απολογηθεί συμπληρωματικά, καθώς τότε δεν υπήρχε το υλικό της δικογραφίας που έχει συγκεντρωθεί τώρα και για το οποίο, βάσει της δικονομίας, πρέπει ως κατηγορούμενος να λάβει γνώση για να διατυπώσει τις απόψεις του. Αλλωστε, πολλά έχουν αλλάξει πλέον από την αρχική εκδοχή του ανθρώπινου λάθους για το έγκλημα με τους 57 νεκρούς, που -πολύ βολικά για την κυβέρνηση- αποδόθηκε στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν τελικά ο σταθμάρχης Λάρισας, μαζί με τη συμπληρωματική απολογία του στον ανακριτή κ. Μπακαΐμη, θα υποβάλει και αίτηση αποφυλάκισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνήγοροί του δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη… Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση των Τεμπών, που πλέον μεταφέρεται χρονικά πολύ πέραν του Ιουνίου, θα έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισής του και θα έχει βγει από τη φυλακή.


Αναμένονται απαντήσεις για το ξυλόλιο και τον σκληρό δίσκο του εμπορικού τρένου

Οσο και να «τρέξει» η ανάκριση, για να φανεί συνεπής με τις κυβερνητικές προβλέψεις για δίκη τον Ιούνιο, ο ανακριτής κ. Μπακαΐμης δεν πρόκειται να κλείσει τη δικογραφία εάν δεν έρθουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια του εξωτερικού οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει. Κρίσιμες για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είναι οι απαντήσεις από τα εργαστήρια του Καναδά για το αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε ξυλόλιο που εξερράγη και πήρε φωτιά μετά τη σύγκρουση των τρένων, καθώς από τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων έχει προκύψει ότι, από τους 57 νεκρούς, τουλάχιστον οι 30 απανθρακώθηκαν. Το ίδιο σημαντικές θεωρούνται και οι απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια του Λονδίνου, όπου επιχειρείται ανασύσταση του οπτικού υλικού από τον σκληρό δίσκο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που αρχικά διεγράφη από τους υπευθύνους του ΟΣΕ με τη δικαιολογία ότι ο δίσκος επαναχρησιμοποιείται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα