Η Ευρώπη σέρνεται στο άρμα της Τουρκίας!

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν αναθέρμανση των σχέσεων με την Αγκυρα, βάζοντας κάποιους αστερίσκους για τα μάτια του κόσμου

O Ερντογάν επιμένει να εγείρει ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, η Ευρώπη σέρνεται ακόμα μια φορά στην αγκαλιά του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει βαλίτσες για το ταξίδι του στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου, με στόχο τη διατήρηση του… καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Ακόμα μία φορά οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η εντεινόμενη κρίση με επίκεντρο την πολεμική κόντρα Ισραήλ και Ιράν σέρνουν την Ευρώπη στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Μπροστά στον κίνδυνο της «απώλειας» της Τουρκίας από το δυτικό στρατόπεδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες πως οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας οφείλουν να αναθερμανθούν, βάζοντας για τα μάτια του κόσμου ορισμένους αστερίσκους. Οι αστερίσκοι αυτοί αρκούσαν για να κάνουν το κλίμα στην Αθήνα να μοιάζει πανηγυρικό, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα συμπεράσματα «θετικά». «Θεωρώ ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Γίνεται μία ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις: με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι σταδιακός, αλλά υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος σε περίπτωση που η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την επιμονή της Τουρκίας στο ζήτημα της δημιουργίας των θαλάσσιων πάρκων, που κορυφώθηκε χθες με πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας να δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξαφνιασμένος, επιμένοντας ωστόσο πως είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί την Τουρκία.

«Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Από εκεί και πέρα, προκαλεί και σε εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα» είπε και ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, όπως έχω δεσμευτεί και στο πρόσφατο Συνέδριο των Ωκεανών το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα».

Μάλιστα, επισήμανε πως το ταξίδι του στην Αγκυρα θα γίνει κανονικά, τονίζοντας πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αναμφισβήτητη και μετρήσιμη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αυτή η αλλαγή δεν οδηγεί αυτόματα στην αλλαγή των βασικών θέσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε» είπε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα