Αποχή ρεκόρ: Το 59,5% των πολιτών τούς γύρισε την πλάτη!

Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν για τις χαμηλές πτήσεις, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία τους αποδοκίμασε

Από χθες το βράδυ, όταν έγιναν γνωστά τα exit polls, οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων πανηγύριζαν για τη δική τους μεγάλη νίκη. Κάνοντας πως δεν βλέπουν τον… ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν ήταν άλλος από την αποχή, στη Νέα Δημοκρατία πανηγύριζαν επειδή κράτησαν την πρώτη θέση, ακόμα κι αν πέρασαν κάτω από τον ήδη χαμηλό πήχη που έθεσαν, στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως διατήρησαν τη δεύτερη θέση και στο ΠΑΣΟΚ γιατί έφτασαν πιο κοντά στο κόμμα Κασσελάκη, παραμένοντας όμως στην τρίτη θέση.

Σαν να μην καταλάβαιναν πως όλοι ηττήθηκαν από την αποχή, όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των κομμάτων χθες το βράδυ επιδίδονταν σε έναν σκυλοκαβγά χωρίς να μιλούν για το βασικό μήνυμα αυτών των εκλογών, που δεν είναι άλλο από το ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν στρέψει την πλάτη τους προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα ως εκφραστές των πολιτικών αιτημάτων και συμφερόντων τους.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά αλλά και αποκαλυπτικά για την… ανύπαρκτη σχέση πολιτών, πολιτικών και κομμάτων. Συγκεκριμένα, η αποχή στις χθεσινές κάλπες κατέγραψε επίπεδα-ρεκόρ, φτάνοντας το 59,5%. Με άλλα λόγια, στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους εγγεγραμμένοι ήταν 9.605.244 εκλογείς και ψήφισαν 3.891.466. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Αντίθετα, θεωρείται αποτέλεσμα της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας τα συμφέροντα του λαού, τον μισθό του, αλλά και το κοινωνικό κράτος που διαλύεται στην Ελλάδα των Μνημονίων και μετά Μνημονίων.

Σχετίζεται, όμως, και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, όταν με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας άλλα και του ΣΥΡΙΖΑ η κουβέντα μεταξύ των κομμάτων στράφηκε στον διαγωνισμό αριστείας και επιχειρηματικότητας μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Στέφανου Κασσελάκη.

Πλήρης αποτυχία

Την ίδια ώρα, απέδειξε πως τα δήθεν έξυπνα αλλά και βαθιά α-πολιτικά βίντεο των πολιτικών αρχηγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάφεραν να συσπειρώσουν τις κομματικές βάσεις αλλά απέτυχαν να πείσουν τους εκλογείς για την ανάγκη να βρεθούν στις κάλπες.

Και αν σε ποσοστά τα νούμερα τρομάζουν, σε απόλυτο βαθμό σοκάρουν. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως δεν θα ξεπεράσει τις 700.000 ψήφους, όταν το 2019 είχε 1.873.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 337.316, έναντι 1.343.595 το 2019, και το ΠΑΣΟΚ, που διπλασίασε τα ποσοστά του, βρέθηκε να χάνει σχεδόν 180.000 ψήφους. Αυτή η πραγματικότητα της απομάκρυνσης των πολιτών από το κομματικό σύστημα αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, όταν οι εκλογές στην Αθήνα θύμισαν φοιτητικές εκλογές.

Πρόκειται για τις δημοτικές εκλογές που οδήγησαν στην αλλαγή σκυτάλης: στον εκλογικό εκτοπισμό του Κώστα Μπακογιάννη και στην εκλογή του Χάρη Δούκα ως δημάρχου Αθηναίων. Την πρώτη Κυριακή για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων στον Δήμο Αθηναίων ψήφισε μόλις το 32,32% των εκλογέων (αποχή 67,68%) και τη δεύτερη Κυριακή στη μάχη Μπακογιάννη – Δούκα η συμμετοχή κατρακύλησε στο 26,73% (αποχή 73,27%)! Αν, λοιπόν, κάτι αποδεικνύουν οι ευρωεκλογές, αυτό είναι πως τα κόμματα που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν κάτι θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται και με τον οποίο παράγουν πολιτική. Σε διαφορετική βάση, το πολιτικό σύστημα θα βλέπει την πλάτη των πολιτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα