Σφυροκόπημα Καραμανλή – Σαμαρά κατά Μητσοτάκη

Αιχμηρός και με καίριες διαφοροποιήσεις ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Κοττάκη. Αποδόμησε όλες τις βασικές του επιλογές

Τελικά είχε δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φοβόταν τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση με ομιλητές τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», που διεξήχθη στο Πολεμικό Μουσείο και στην οποία προτίμησε να μην πάει. Αν πήγαινε, θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνο λόγω του θερμού κλίματος υπέρ των δύο πρωθυπουργών, αλλά κυρίως γιατί θα τους άκουγε να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνησή του σχεδόν για το σύνολο της πολιτικής της. Ισως ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτά τα πέντε χρόνια που κυβερνά δεν άκουσε -ούτε καν από την αντιπολίτευση- τόσο πολλά και με επιχειρήματα για τις κορυφαίες επιλογές του στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στην κοινωνική πολιτική, στα εσωκομματικά, ζητώντας του επί της ουσίας να αλλάξει ρότα.

Μετά την κριτική που δέχτηκε πριν από μερικές μέρες στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και τις χθεσινές παρεμβάσεις των Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να ζει εφιαλτικές μέρες μετά το 28% των ευρωεκλογών και να νιώθει πια ότι όχι μόνο δεν είναι κυρίαρχος στη Ν.Δ. και στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά ότι χάνει συνεχώς έδαφος κάτω από τα πόδια του και πως οι αδυναμίες του φανερώνονται μέρα με τη μέρα. Αιχμηρός, με καίριες διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική πολιτική, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση κυρίως μέσω όσων είπε για την Ευρωπαϊκή Ενωση και απέδωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνολικά στην Ε.Ε., όπως και το χθεσινό των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση χωρίς δυνατότητα αφομοίωσης, στην «αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού». Χαρακτήρισε φιλοπόλεμη τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και κατηγόρησε της Ε.Ε. για αδυναμία να παίξει ρόλο στο Μεσανατολικό και να καταγγείλει τις ευθύνες του Ισραήλ απέναντι στους άμαχους Παλαιστινίους.

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε πως «σε αυτό το δύσκολο και απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης. «Οι εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί στην περιοχή, αντί σταδιακά να κάμπτονται, είναι και πάλι σε έξαρση». Σχετικά με τα εθνικά θέματα, αναφέρθηκε στην Αλβανία και στα Σκόπια, μιλώντας για συμπεριφορές που υποκρύπτουν αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας. «Είναι ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια: τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα».

Ειδικά για τα Ελληνοτουρκικά προειδοποίησε πως «η όποια συγκυριακή ύφεση στη ρητορική και στις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Δ.Δ. της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».

Προειδοποίησε επίσης ότι «υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια, η διά της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».

Σε κρίση η Ευρώπη

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, «η Ευρώπη είναι σε κρίση που για πρώτη φορά τείνει να γενικευθεί» και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να κατηγορεί κανείς ως ακροδεξιούς τους ψηφοφόρους που στράφηκαν σε κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ενώ, ασκώντας κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες (άρα και στον κ. Μητσοτάκη), τις κατηγόρησε ότι δεν πήραν το μήνυμα των ευρωεκλογών. «Ιστορικά κόμματα, που έπαιξαν επί πολλές δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα των χωρών τους, εξαφανίζονται ή βρίσκονται σε φάση προϊούσας παρακμής. Οι πολίτες απομακρύνονται από αυτά διότι έχασαν ή χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτά, στις πολιτικές τους, στα προγράμματά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε δε τις «καθησυχαστικές ερμηνείες» για την αποχή από τις ευρωεκλογές ως αδιαφορία των νέων για τα κοινά. «Οταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στη δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού, αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δι’ αυτού του τρόπου τη δυσαρέσκειά τους και την ενόχλησή τους. Οι καθησυχαστικές ερμηνείες ότι οι ευρωεκλογές από τη φύση τους ενδιαφέρουν λιγότερο τους πολίτες από τις εθνικές εκλογές, αν δεν είναι παντελώς έωλες, μοιάζουν περισσότερο με παρηγοριά στον άρρωστο».


Σαμαράς: Εφ’ όλης της ύλης επίθεση για τις πολιτικές του Κυριάκου

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, αποδομώντας σημείο προς σημείο όλες τις μεγάλες πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στα εθνικά θέματα. Ηταν μια καθαρά αντιπολιτευτική ομιλία σε υψηλούς τόνους – και το ερώτημα είναι για ποιον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει στη Ν.Δ. και συνεχίζει να στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός:

•Υποστήριξε ότι «ο γάμος ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για εμάς είναι πρόβλημα. Δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Ν.Δ. όλων των εποχών. Μήπως επειδή το δέντρο αποκόπηκε από τις ρίζες του; Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για αλαζονεία εις βάρος του, όταν μίλησε για το θέμα αυτό στη Βουλή. «Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;» αναρωτήθηκε.

•Υπογράμμισε ότι o κ. Μητσοτάκης δεν κάνει διεύρυνση της Ν.Δ., αλλά μετάλλαξη. Είπε μεταξύ άλλων: «Αλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης».

•Μίλησε για την οικονομική πολιτική, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσο έλεγχο των καρτέλ, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη, ενώ ζήτησε μείωση του ΦΠΑ.

Για τα εθνικά θέματα

Ο κ. Σαμαράς ζητησε πλήρη αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής και τόνισε: «Τρώμε τη μια προσβολή, τη μια ταπείνωση μετά την άλλη από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους… φίλους μας τους Τούρκους».

Χαρακτήρισε «χωρίς καμία λογική» το Σύμφωνο περί Φιλίας με την Τουρκία. «Και τι είδαμε μετά το σύμφωνο; Τον Ερντογάν να ξαναγράφει τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία και να διδάσκει τη νεολαία του για τη “Γαλάζια Πατρίδα” τους, δηλαδή ελληνικά εδάφη. Τον Ερντογάν να γίνεται… καλό παιδί στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16. Τις νέες, ευθείες απειλές του Μπατχτσελί και του Φιντάν μέχρι και για την Κρήτη!»

Για την Αλβανία τόνισε ότι στον Ράμα «δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του. Και του δώσαμε ακόμα και το Ζάππειο για να παρουσιάσει σε υψηλούς προσκεκλημένους τούς πίνακες και τα γλυπτά του. Πότε; Οταν ο Μπελέρης, με κατηγορίες στημένες, ήταν φυλακισμένος. Είναι η απόλυτη εικόνα εθνικής αδυναμίας». Επίσης, ζήτησε την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι τροφοδοτεί τον εθνικισμό και τις βλέψεις κάποιων συνδυασμών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει άμεσα την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως τη… φιλία με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια!» Επιπλέον, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει «νέα εθνική υποχώρηση και ταπείνωση, με “Πρέσπες του Αιγαίου”»!


Μ. Κοττάκης: Την Ιστορία πρέπει να τη γράψει η Δεξιά

Ενας από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής εκδήλωσης ήταν και ο ίδιος ο Μανώλης Κοττάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δημοσιογράφος και συγγραφέας ευχαρίστησε τον κόσμο, τους προσκεκλημένους και τους ομιλητές, ξεκαθαρίζοντας πως το μήνυμα της εκδήλωσης δεν αφορά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει για τις μεγάλες υποχωρήσεις που έχουν γίνει στην ελληνική εξωτερική πολιτική από τις τελευταίες κυβερνήσεις, θυμίζοντας πως τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έδωσαν σπουδαίες μάχες για τη Μακεδονία και κατά της Τουρκίας. Ο ίδιος καταχειροκροτήθηκε μάλιστα όταν είπε με νόημα πως πλέον πρέπει την Ιστορία να τη γράψει η Δεξιά.


Εκκωφαντική προειδοποίηση από τον κόσμο της «γαλάζιας» παράταξης – Η Ντόρα, ο Μαρινάκης και… οι άλλοι

Αν το μήνυμα που έστειλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν «καμπανάκι» για το Μέγαρο Μαξίμου, η χθεσινή εκδήλωση με ομιλητές τους πρώην πρωθυπουργούς ήταν μια εκκωφαντική προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό από τον κόσμο της «γαλάζιας» παράταξης. Από το «ραντεβού» του Πολεμικού Μουσείου δεν έλειψε κανείς, καθώς η βάση της παράταξης είχε δείξει από νωρίς πως διψάει για μια δυναμική και δεξιά επανεκκίνηση του κόμματος, μακριά από τα εκσυγχρονιστικά προστάγματα της ομάδας του πρωθυπουργού.

Ο χώρος εντός και εκτός του Πολεμικού Μουσείου ήταν από νωρίς ασφυκτικά γεμάτος, με τα μέλη του κόμματος και τα στελέχη της παράταξης να κλείνουν μέχρι και την οδό Ριζάρη. Από νωρίς εντός του χώρου δεν έπεφτε καρφίτσα, ενώ απέξω οι νεοδημοκράτες και οι νεοδημοκράτισσες περίμεναν τους πρώην πρωθυπουργούς. Κατά την έλευσή τους, τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έγιναν δεκτοί με παρατεταμένα χειροκροτήματα και ενθουσιασμό από τον κόσμο της παράταξης. Πέραν όμως των δύο ομιλητών, στον χώρο του μουσείου κατέφτασαν τόσο η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Κατερίνα Θάνου όσο και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Το Μαξίμου επέλεξε να έχει πολύ διακριτική παρουσία, στέλνοντας μόνο τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος δέχθηκε ένα πολύ χλιαρό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί που έδωσαν το «παρών» ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, με ορισμένους εξ αυτών να είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ιδιαίτερη σημασία είχε, από την πλευρά της οικογένειας Μητσοτάκη, η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ως πρώην υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο μουσείο. Από τους βουλευτές παρέστησαν πολλές δεκάδες, με ορισμένους εξ αυτών να είναι οι κ. Μπουκώρος, Στυλιανίδης, Οικονόμου, Κατσαφάδος, Πλεύρης, Χρυσομάλλης, Καλαφάτης, Σαλμάς, Πέτσας, Σιμόπουλος, Αβραμόπουλος, Αθανασίου, Γιόγιακας, ενώ πόλος έλξης έγινε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αποθεώθηκε για τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στην εκδήλωση προσήλθαν πολιτικά στελέχη σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα – από τον Σ. Κεδίκογλου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στελέχη της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, την Αφροδίτη Λατινοπούλου, τον διαγραφέντα βουλευτή Παύλο Σαράκη, τους Κώστα Μουτζούρη, Λευτέρη Ζαγορίτη, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και τον παλαίμαχο ηθοποιό Κώστα Πρέκα.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα