Η Σολωμού απαντά στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργού και δηλώνει πως δεν ανακαλεί τίποτα – «Είναι θέμα δημοκρατίας να εκφράζω ελεύθερα την άποψή μου»
Δεν κάνει πίσω μετά το εξώδικο
Η Κατερίνα Σολωμού, μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται ευθέως στο Μαξίμου, απαντώντας με αιχμηρή δήλωση στο εξώδικο που της απέστειλε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η ίδια κάνει λόγο για πολιτική κριτική που ενοχλεί όσους έχουν ευθύνη και επιμένει ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει, συνδέοντας την υπόθεση με την ελευθερία του λόγου και τη λογοδοσία της εξουσίας.
«Για μένα είναι θέμα δημοκρατίας και πολιτικής ευθύνης να εκφράζω την πολιτική μου άποψη ελεύθερα και ανεμπόδιστα, πιστεύω, δε, ακράδαντα ότι το ίδιο ισχύει και για την ελληνική Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η φράση που προκάλεσε την αντίδραση
Το εξώδικο του Δημητριάδη αφορούσε τη φράση που φαίνεται να ακουμπά την “καρδιά” του Μαξίμου:
«Όπως έχει αποδεχθεί, οι υποκλοπές ξεκινούσαν και κατέληγαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τον εξ απορρήτων συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη».
Η Σολωμού αρνείται να κάνει πίσω, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική εκτίμηση στηριγμένη σε πληθώρα δημοσίων στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτουν την ευθύνη της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις.
«Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη»
Η Σολωμού υπενθυμίζει ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραιτήθηκε (ή, όπως σημειώνει, απομακρύνθηκε) όταν το σκάνδαλο ξέσπασε, επισημαίνοντας πως η πράξη αυτή ισοδυναμεί με ανάληψη ευθύνης.
«Ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης, δια της παραιτήσεως (κατ’ άλλους απομακρύνσεώς του) από το Μέγαρο Μαξίμου, αναδέχθηκε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για όσα έγιναν επί των ημερών του, όταν ο ίδιος είχε την άμεση πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ», σημειώνει.
Παράλληλα, δείχνει το δάχτυλο στο κράτος, επισημαίνοντας ότι η ΕΥΠ εξακολουθεί να αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους λόγους παρακολούθησής του.
«Η συντριπτική πλειονότητα του λαού συμφωνεί»
Η Σολωμού κλιμακώνει την κριτική της, υποστηρίζοντας πως η θέση της δεν είναι μεμονωμένη άποψη αλλά αντικατοπτρίζει τη λαϊκή πεποίθηση για τις ευθύνες του Μαξίμου.
«Το πολιτικό συμπέρασμα ότι οι υποκλοπές ξεκινούσαν και κατέληγαν στο Μαξίμου επί της θητείας του κ. Δημητριάδη δεν είναι μόνο δικό μου, αλλά της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Και αυτή είναι μια κρίση που είμαι έτοιμη να υπερασπιστώ οπουδήποτε επιθυμεί ο κ. Δημητριάδης».