Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην εγγραφή τριών νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ενισχύοντας τη δέσμευσή του για τη διαφύλαξη της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ορίζει η Σύμβαση της UNESCO για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά (2003).
Η διαδικασία σύνταξης και επεξεργασίας των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ η έγκρισή τους από το Συμβούλιο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έγινε με ενεργή συμμετοχή των κοινοτήτων και των φορέων που διαφυλάσσουν αυτή την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά.
Τα τρία στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι τα εξής:
• Σπαθουράκι και Σπαθόλαδο: Εθνοβοτανικές γνώσεις και πρακτικές στο Δοξάτο Δράμας: Στον κάμπο του Δοξάτου, αλλά και μέσα στον οικισμό, το φυτό συλλέγεται για την παρασκευή δύο παραδοσιακών γιατροσοφιών: του σπαθουρακιού και του σπαθόλαδου. Τα παράγωγα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής νοικοκυροσύνης και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανές τις εθνοβοτανικές γνώσεις της κοινότητας.
• «Βάλε» – Χορός των γυναικών στον Ασπρόπυργο Αττικής (φωτό): Το εθιμικό χορευτικό δρώμενο «Βάλε» τελείται την Κυριακή της Τυρινής στον Ασπρόπυργο Αττικής, με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες της πόλης. Μετά τα σκωπτικά προλεγόμενα δρώμενα στην πλατεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου, σχηματίζεται μεγάλος κύκλος νέων γυναικών που χορεύουν αρβανίτικους χορούς και τραγουδούν στα αρβανίτικα χωρίς μουσική.
• Εθιμο της Μεγάλης Φωτιάς τη Μεγάλη Πέμπτη στην Αγία Θεοδώρα Αρτας: Εναν μήνα πριν από το Πάσχα, οι ενορίτες της Αγίας Θεοδώρας ξεκινούν τη συλλογή ξύλων για την αναβίωση του εθίμου. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης κάτοικοι κάθε ηλικίας συγκεντρώνονται στην πλατεία για το στήσιμο της κωνικής ξύλινης κατασκευής.



