Πείτε αντίο στις αιμορροΐδες ανώδυνα και εύκολα

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνεται δυσβάσταχτη. Υπάρχει τρόπος να απαλλαγεί κάποιος, χωρίς να ταλαιπωρηθεί; Ο Γενικός Χειρουργός Αθανάσιος Δερβίσογλου έχει όλες τις απαντήσεις.

Γιατί και σε ποιους εμφανίζονται πιο συχνά οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους από τη γέννηση τους και είναι το σύνολο των αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τον πρωκτό. Αιμορροϊδοπάθεια είναι η νόσος των αιμορροΐδων.

Ως γενεσιουργός αιτία αυτής της πάθησης θεωρείται η αιμορροϊδική υπέρταση, η οποία προκαλείται από διάφορους παράγοντες, με κύριο το στρες και τον σπασμό του πρωκτικού σφιγκτήρα. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου, είναι η ηλικία (μεγαλύτερη ευπάθεια σε άτομα άνω των 45 ετών), οι τροφές που είναι χαμηλές σε περιεκτικότητα ινών και προκαλούν δυσκοιλιότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα, θερμικά, χημικά και μηχανικά ερεθίσματα (π.χ. θερμά λουτρά, τραυματισμός εκ δυσκοιλιότητος, κύηση – τοκετός, παχυσαρκία, άρση βαρών κλπ), η ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα, η πολύωρη παραμονή στην τουαλέτα, η αναβολή των κενώσεων, ο χρόνιος βήχας, η καθιστική ζωή, η ηπατοπάθεια, οι όγκοι της περιοχής της πυέλου, ο καρκίνος του ορθού, οι παθήσεις του προστάτη κ.α.

Ποιοι είναι οι βαθμοί των αιμορροΐδων;

Η αιμορροϊδοπάθεια χωρίζεται σε 4 στάδια κατά Goligher:

1ου βαθμού (G-I): οι αιμορροϊδικοί όζοι δεν προπίπτουν (δηλαδή δεν προβάλλουν ή εξέχουν) από τον πρωκτό αλλά μπορεί, να θρομβωθούν προκαλώντας πόνο, ή να αιμορραγήσουν.

2ου βαθμού (G-II): οι αιμορροϊδικοί όζοι προπίπτουν από τον πρωκτό κατά την κένωση και επανέρχονται μετά το πέρας της («αυτόματη ανάταξη»). Μπορεί, τόσο να θρομβωθούν προκαλώντας πόνο, όσο και να αιμορραγήσουν.

3ου βαθμού (G-III): οι αιμορροϊδικοί όζοι προπίπτουν από τον πρωκτό κατά την κένωση και δεν επανέρχονται μετά το πέρας της. Θα πρέπει ο ασθενής να τις επαναφέρει στη θέση τους (εντός του ορθού) με το δάκτυλο («μηχανική ανάταξη»). Αιμορραγούν και θρομβώνονται συχνότατα, ειδικά αν δεν αναταχθούν.

4ου βαθμού (G-IV): Μόνιμη πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων. Δεν δύναται να αναταχθούν. Η έκθεση τους στο εξωτερικό περιβάλλον προκαλεί εντονότατη αιμορραγία, καθώς και εξέλκωση (τραυματισμός, αλλοίωση και διάνοιξη) του βλεννογόνου.

Υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα;

Όπως προαναφέρθηκε, οι τροφές που είναι χαμηλές σε περιεκτικότητα ινών και προκαλούν δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της αιμορροϊδοπάθειας. Ως παραδείγματα αναφέρονται: το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα (“έτοιμα”) φαγητά, το κρέας, τα γάλα και τα γαλακτοκομικά, καθώς και οι τροφές που περιέχουν αλεύρι (άσπρο ψωμί, πίτες κλπ).

Μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση αιμορροΐδων;

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, άνθρωποι οι οποίοι έχουν χαμηλό δείκτη στρες, γυμνάζονται, καταναλώνουν αρκετά υγρά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ινών, έχουν κατά πολύ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση σε περιόδους έξαρσης;

Η επίσκεψη σε ειδικό Χειρουργό, ώστε ο ασθενής να εξετασθεί και να αποφασισθεί βάση του σταδίου της νόσου, η καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή.

Χειρουργική ή συντηρητική θεραπεία και γιατί;

Σύμφωνα με τα έως σήμερα ισχύοντα ιατρικά πρωτόκολλα, η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι αμιγώς χειρουργική, με εξαίρεση το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο μπορεί να χορηγηθεί συντηρητική αγωγή. Δυστυχώς η νόσος των αιμορροΐδων είναι δυνητικά επιδεινούμενη και η χειρουργική αντιμετώπιση είναι στο τέλος αναπόφευκτη. Όσο γρηγορότερα εφαρμοσθεί, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει η θεραπεία. Επίσης, μειώνεται ο συνολικός χρόνος που ο ασθενής ταλαιπωρείται με συμπτώματα, καθώς και οι πιθανές επικίνδυνες επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν σε προχωρημένα στάδια της πάθησης.

Ποια είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων και ποιες οι διαφορές με το παρελθόν; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου;

Οι σύγχρονες τεχνικές LASER, έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας. Η αιμοροϊδοπλαστική με LASER  (LHP) αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της νόσου των αιμορροΐδων.

Η συγκεκριμένη τεχνική προσέγγιση στοχεύει στην διακοπή της αιματικής ροής από τις αιμορροϊδικές αρτηρίες προς τις αιμορροϊδικές φλέβες και στην αποσυμφόρηση των αιμορροϊδικών φλεβών. Και οι δύο στόχοι επιτυγχάνονται κατόπιν επέμβασης με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας και εφαρμογής της ενέργειας LASER εντός των αιμορροΐδων.

Η αιμοροϊδοπλαστική με LASER φέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους, όπως ο σύντομος επεμβατικός χρόνος (15-20 λεπτά), η αποφυγή δημιουργίας τραύματος από την επέμβαση (τεχνική χωρίς τομές), η απαλλαγή της μετεγχειρητικής φροντίδας και της μακρόχρονης ιατρικής παρακολούθησης (δεν χρειάζονται καθημερινές αλλαγές, ούτε τοποθέτηση γαζών ή τοπικών φαρμάκων κλπ), ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών μετά την επέμβαση είναι αμελητέος.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που φοβάται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

Η αιμορροϊδοπάθεια λόγο των ιδιαίτερων συμπτωμάτων της (έντονος κνησμός – φαγούρα, πόνος, αιμορραγία κ.α.) ταλαιπωρεί τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα και επαναλαμβανόμενα με κάθε νέο επεισόδιο, σε βαθμό που αλλοιώνει τόσο την καθημερινότητα του, όσο και την ποιότητα ζωής του. Επίσης σε προχωρημένα στάδια μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη για την ζωή του.

Η πλέον σύγχρονή χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης, η αιμοροϊδοπλαστική με LASER, είναι ατραυματική αναίμακτη κι ανώδυνη, καθώς εφαρμόζεται σε περιοχή που δεν υπάρχουν αισθητήρια νεύρα και ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία της. Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από λίγες ώρες από την επέμβαση, μπορεί να κάνει μπάνιο άμεσα, ενώ οι κενώσεις είναι φυσιολογικές και ανώδυνες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται πια να φοβάται τη χειρουργική θεραπεία.

Αθανάσιος Α. Δερβίσογλου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα