Αιμορροΐδες: 4 Συμβουλές για Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις αιμορροΐδες; Ποια η κατάλληλη πρόληψη και αντιμετώπιση; Μάθετε τα πάντα για την θεραπεία και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα φυσιολογικό τμήμα στο τέλος του εντερικού σωλήνα. Όταν αυτές ερεθίζονται, διογκώνονται και εκτείνονται εκτός του εντερικού σωλήνα, τότε ένας ασθενής είναι αντιμέτωπος με αιμορροϊδοπάθεια. Πώς μπορούμε να προλάβουμε την πάθηση; Πώς αντιμετωπίζεται και πώς ανακουφίζουμε τα συμπτώματα;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στον ερεθισμό των αιμορροΐδων ποικίλουν. Μεταξύ αυτών:

Η εγκυμοσύνη, κυρίως λόγω της ενδοκοιλιακής πίεσης που δημιουργείται κατά τη διάρκειά της

Η δυσκοιλιότητα, λόγω της διόγκωσης των φλεβών που προκαλείται περιμετρικά του πρωκτού

Οι διατροφικοί παράγοντες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, οι οποίοι και προκαλούν αγγειοδιαστολή διογκώνοντας σταδιακά τις αιμορροΐδες

Η έλλειψη φυτικών ινών από τη διατροφή, η οποία και οδηγεί σε σκληρά κόπρανα, των οποίων η διέλευση από τον πρωκτό είναι δύσκολη

Η άρση βαρών, η οποία επιδεινώνει την ενδοκοιλιακή πίεση

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο θεραπείας. Υιοθετώντας μια μικρή σειρά από απλές, καθημερινές συνήθειες, μπορούμε να προλάβουμε τις αιμορροΐδες, καθώς και να περιορίσουμε την ένταση των συμπτωμάτων εάν είμαστε ήδη αντιμέτωποι με αιμορροϊδοπάθεια. Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγουμε όλες τις διαδικασίες οι οποίες εντείνουν τα συμπτώματα και προκαλούν έντονο πόνο.

Αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα

Η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα αυξάνει σημαντικά την πίεση που υφίσταται η περιοχή του πρωκτού. Με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζεται η αιματική ροή και αιμορροΐδες διογκώνονται σημαντικά, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης άλλων παθολογικών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και η κύστη κόκκυγος. Περιορίζοντας τον χρόνο των επισκέψεων στο μπάνιο, προστατεύουμε τον οργανισμό μας από ανεπιθύμητο ερεθισμό προλαμβάνοντας την αιμορροϊδοπάθεια. Προσπαθήστε ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στην τουαλέτα να μην ξεπερνά τα δέκα λεπτά.

Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών

Οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές, καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (βλ. αλλαντικά και λοιπά παράγωγα κρέατος) προλειαίνουν το έδαφος για ερεθισμό του γαστρεντερικού συστήματος. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, φροντίζουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, χωρίς να ερεθίζουμε τις αιμορροΐδες. Τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία και θεωρείται ένας από τους βασικούς υπαίτιους πρόκλησης αιμορροϊδοπάθειας, σε άτομα κάθε ηλικίας.

Δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι

Η επιλογή μιας στάσης ύπνου που δεν εντείνει την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς λειτουργεί ευεργετικά για την πρόληψη των αιμορροΐδων. Το ίδιο ισχύει για ασθενείς οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με παθήσεις όπως η ραγάδα πρωκτού δακτυλίου, η οποία και μπορεί να γίνει εξαιρετικά ενοχλητική εάν δεν σχεδιαστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση. Αποφύγετε οποιαδήποτε στάση ύπνου αυξάνει την πίεση στην περιοχή των γλουτών και του κόκκυγος.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Οι αιμορροΐδες μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπισθούν συντηρητικά, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή, στο σπίτι. Εάν ωστόσο ο πόνος είναι έντονος, συνεχόμενος και δεν υποχωρεί με εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική υποστήριξη. Ένας καταρτισμένος γενικός χειρουργός μπορεί να σας λύσει όλες τις απορίες μας όσον αφορά τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, προτείνοντάς μας το κατάλληλο πλάνο αντιμετώπισης για τη δική μας περίπτωση. Φροντίζοντας την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, θέτουμε τα πιο γερά θεμέλια για μια καλύτερη ζωή.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα