Ενημέρωση – πρόληψη για τον καρκίνο

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά της θανατηφόρας νόσου στο παχύ έντερο, με τη χρήση FIT self test για περίπου 3.800.000 πολίτες ηλικίας 50-70 ετών

Με αφορμή τον μήνα Μάρτιο, που είναι αφιερωμένος στην Ενημέρωση και την Πρόληψη για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά της θανατηφόρου νόσου με τη χρήση self test.

Οπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αύξηση στην εξάπλωσή του και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, καθώς στην Ελλάδα αποτελεί τον 2ο σε συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες και τον 4ο στους άντρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Υγείας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, με πρώτο βήμα την υιοθέτηση του FIT self test για περίπου 3.800.000 πολίτες ηλικίας 50-70 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον αυτό το τεστ αυτοδιάγνωσης βγάλει θετικό αποτέλεσμα, υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια ή κάποιος άλλος ιατρικός λόγος, τότε οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν κολονοσκόπηση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής και Νανοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου Μαρία Γαζούλη, «σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της καινούργια πρωτόκολλα πρόληψης, που περιλαμβάνουν τον ανοσοχημικό έλεγχο κοπράνων (FIT), ένα self test που μπορεί να φτάσει σε κάθε πολίτη ηλικίας 50-70 ετών και που μπορεί να το κάνει μόνος του στο σπίτι, μειώνοντας στις πραγματικά αναγκαίες τις κολονοσκοπήσεις που χρειάζεται να γίνουν ως επόμενο βήμα έγκαιρης διάγνωσης».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφηκε ότι το 23% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται στον καρκίνο, με την εκτιμώμενη επίπτωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ελλάδα να αφορά τα 21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού τον χρόνο. Παρά όμως τα υψηλά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, πολλοί συμπολίτες μας -ιδίως άντρες- υποτιμούν τον προληπτικό έλεγχο, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα ακόμη και ίαση. Ετσι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία ενός συλλόγου για τη γεφύρωση του χάσματος της παραπληροφόρησης, αντικαθιστώντας την με σωστή εκπαίδευση σε ζητήματα υγείας, ώστε τελικά να προλαμβάνεται και να καταπολεμείται η συγκεκριμένη νόσος.

Τον Φεβρουάριο του 2024 ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, μια πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών, στην οποία καθένας μέσα από τον κοινωνικό του ρόλο έρχεται να βοηθήσει στην ενεργοποίηση και συμμετοχή πολλών ακόμη πολιτών, φορέων και Αρχών, με τον σύλλογο να αποτελεί τον μοναδικό για τη συγκεκριμένη νόσο στην Ελλάδα.

Οπως δήλωσε κατά την ομιλία της σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νεοσύστατου συλλόγου η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Αννα Εξαρχέα, «ο Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση και την πρόληψη για αυτή τη μορφή της νόσου, και να συμβάλει ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας, όπου κι αν κατοικούν, πρόσβαση σε ιατρική συμβουλή γαστρεντερολόγου και σε προληπτικά τεστ».

Στους βασικούς σκοπούς του συλλόγου είναι η ενημέρωση και η προσφορά πόρων για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και η αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης, με στόχο κάθε Ελληνας πολίτης να έχει πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο. Τέλος, ανάμεσα στις πρώτες προγραμματισμένες δράσεις του συλλόγου είναι η ιατρική ενημέρωση και η δωρεάν διανομή FIT self tests (ανοσοχημικών τεστ κοπράνων), των μόνων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την κυρία Εξαρχέα να ενημερώνει σχετικά: «Ηδη έχουμε μια σειρά από οργανωμένες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης πολιτών τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσά τους η Θεσσαλονίκη, η Χάλκη και η Τένεδος, η Ανάφη, χωριά της περιοχής του Εβρου κ.λπ.»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα