Μέσα σε δυόμισι ώρες έγιναν χθες (με επτά χρόνια καθυστέρηση) όλα όσα είχαν σκοπίμως ή λόγω της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας παραλειφθεί να πραγματοποιηθούν το πρωινό της 9ης Μαρτίου 2005, στο διαμέρισμα του αδικοχαμένου Κώστα Τσαλικίδη στον Κολωνό. Σε αποκλεισμένο χώρο του Νεκροταφείου Περιστερίου, κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, τέσσερις ιατροδικαστές και δύο δικηγόροι παρέστησαν στην εκταφή της σορού του ανώτερου στελέχους της Vodafone. Εκείνη την εποχή, κατά παράλογη σύμπτωση, που δεν αποδέχτηκε ποτέ η οικογένεια του εκλιπόντος, το σχοινί του ναυτικού κόμπου που έπνιγε τον Τσαλικίδη έλυνε παράλληλα τα χέρια σε όσους προσπαθούσαν να καταχωνιάσουν το παράνομο λογισμικό των εκτεταμένων τηλεφωνικών υποκλοπών, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και «κουκουλώθηκαν».
Παρόντες ήταν η νύφη του εκλιπόντος Κώστα Τσαλικίδη, συγγενικά του πρόσωπα, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Νίκος Καρακούκης, ο ιατροδικαστής Αθηνών Ηλίας Μπογιόκας, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης (ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας) και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Σπηλιωπούλου. Επίσης παραβρέθηκαν ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αστυνομικός υποδιευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος και οι δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος Φραγκίσκος Ραγκούσης και Σταύρος Χρούσογλου.
«Η ιατροδικαστική τα τελευταία χρόνια έχει προοδεύσει ως επιστήμη, άρα, βάσει συγκεκριμένων μεθόδων που έχει διδάξει εδώ και χρόνια το FBI, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε -εάν αυτό καταστεί δυνατόν- τι έγινε τότε. Ακόμα όμως και αρνητική να είναι η απάντηση, και πάλι θα γνωρίζουμε τι δεν έγινε τότε» δήλωσε στη «δημοκρατία», ο καθηγητής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης. «Η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο. Πήραμε δείγμα για τοξικολογικές εξετάσεις, θα γίνει ιστολογική στο υοειδές οστούν (δηλαδή στον λάρυγγα, για να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί κάταγμα από το σχοινί), ενώ ελήφθησαν δείγματα και από υπολειπόμενα μαλακά μόρια. Επίσης θα εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι διηθήσεις από πιθανά κατάγματα σε οστά της σορού» μας είπε ο ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Νίκος Καρακούκης.
«Τα οστά ενός νεκρού κρύβουν όλα τα μυστικά που μπορεί να καλύφθηκαν πίσω από την υποτιθέμενη αυτοκτονία του. Κάναμε τα πάντα που δεν έκαναν οι Αρχές, για να αποκαλύψουμε την αλήθεια» δήλωσε συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας.
Στέφανος Χίος
ΦΩΤΟ: Χρήστος Ζήνας


