Τα κλειδιά του Μαξίμου θα παραδοθούν (για δύο χρόνια) στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια; Αυτό φαντάζει ως ένα από τα ισχυρότερα σενάρια μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χθες με τον κ. Κουβέλη. Σήμερα το πρωί θα κριθεί αν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. Να σημειώσουμε ότι η Ν.Δ. επιμένει ότι στο εγχείρημα θα πρέπει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται «πατριώτες» και άλλοι να καταγγέλλονται σαν προδότες. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στη ΝΕΤ ότι η Ν.Δ. πρέπει να τολμήσει έστω και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η νύχτα πάντως είναι μακρά και σήμερα θα δούμε τι ξημέρωσε σε αυτό το σενάριο, καθώς στις 10.00 θα συναντηθούν στη Βουλή οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Πάντως «όχι» έχουν πει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ώρα της αλήθειας έχει έλθει, καθώς οι διερευνητικές εντολές ολοκληρώνονται και οι αρχηγοί θα κληθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια έσχατη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που εντός μηνός θα πρέπει να κάνει εκλογές με απώτερη ημερομηνία τη 17η Ιουνίου.
Στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη θα επιχειρηθεί να δοθεί αντιμνημονιακό άρωμα και εξετάζονται τα συν και τα πλην αυτής της επιλογής.
Ολα ξεκίνησαν χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. βγαίνοντας από τη συνάντηση δήλωσε: «Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Ερχεται η ώρα της αλήθειας για όλους. Προτείνουμε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένους στόχους».
Ο κ. Κουβέλης πρότεινε σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
«Προτείνω συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη» είπε και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα ως τις ευρωεκλογές του 2014. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι βασικοί της στόχοι θα πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας από τη μεριά του είχε υποστηρίξει ότι «τα κόμματα του Μνημονίου έψαχναν έναν αριστερό Καρατζαφέρη» και πρόσθεσε ότι δεν θα προδώσει την ελπίδα του λαού για να πάρει τρία υπουργεία.
Τα σύν και τα πλην για τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Τα πλεονεκτήματα
1.Είναι πολιτικό πρόσωπο με κοινοβουλευτική διαδρομή και σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτε την επιλογή του μνημονιακού τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου.
2.Θα έχει τα χέρια του λυμένα και δεν θα είναι υπό την ομηρία ισορροπιών μεταξύ των κομμάτων. Θα αναλάβει, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «εν λευκώ» τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού.
3.Ο προσανατολισμός του είναι σαφώς υπέρ του ευρώ και της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
4.Υποστηρίζει ότι με σκληρή διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει η σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
5.Είναι ένας πολιτικός που έχει και στο παρελθόν συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση (Τζαννετάκη ύστερα από πρόταση του ενιαίου τότε Συνασπισμού), οπότε έχει εμπειρία.
Τα μειονεκτήματα
1.Τα προβλήματα που θα έχει ακόμη και μέσα στο κόμμα του, με χαρακτηριστική πρώτη αντίδραση την άποψη του βουλευτή του Γιάννη Πανούση, που μίλησε για εκτρωματικό σενάριο (αναλυτικά σελ 15).
2.Οτι χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θα συνεχίσουν να κάνουν… επαναστατική γυμναστική ανεβάζοντας τα ποσοστά τους και πουλώντας ανέξοδο αντιμνημονιακό λόγο.
3.Το πώς θα περάσει ως επιλογή ένας πρωθυπουργός του 6%.
4.Το τι θα γίνει στη Βουλή όταν χρειαστεί να περάσουν νομοσχέδια με πάνω από 180 ψήφους (εκλογικός νόμος, αναθεώρηση Συντάγματος).
5.Το τι θα γίνει με τα μέτρα του Ιουνίου.