Ιράν. Ενα κράτος ερμητικά κλειστό ακόμη και στη διεθνή βοήθεια, όταν αυτή προσφέρεται προκειμένου να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς πολίτες του. Σε ακολουθία της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας -από τους οποίους πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2.000 τραυματίστηκαν-, οι ΗΠΑ έστειλαν συλλυπητήρια επιστολή εκφράζοντας την ετοιμότητά τους «να προσφέρουν βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες ώρες».
Την υποστήριξή τους όμως στην Τεχεράνη πρόσφεραν από την πλευρά τους τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για λογαριασμό της χώρας του. Ενώ το ίδιο έκανε και ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος εξέφρασε από τη Ρώμη την αλληλεγγύη του προς τους επιζώντες καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει.
Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Νατζάρ απέρριψε τις προσφορές εξωτερικής βοήθειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι ικανή να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση και δεν χρειάζεται υποστήριξη από το εξωτερικό. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το βορειοδυτικό Ιράν είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο και οι δυνατότητες ιατρικής φροντίδας των θυμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες λόγω της απουσίας νοσοκομείων.
«Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν υπήρχαν τουλάχιστον μικρά νοσοκομεία στην περιοχή» δήλωσε στην Deutsche Welle μέλος των σωστικών συνεργείων της Ερυθράς Ημισελήνου, περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Από την Κυριακή πάντως, οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων σταμάτησαν και τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται τώρα στο στήσιμο εκατοντάδων χιλιάδων σκηνών, οι οποίες θα αποτελέσουν και το σπίτι για αμέτρητες ψυχές για τον χειμώνα που έρχεται.
Η διαχείριση της κρίσης από τον ιρανικό κρατικό μηχανισμό, πάντως, αποτέλεσε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τεχεράνη, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγo και για «τη μεγάλη λαϊκή δυσφορία» που προκάλεσε το γεγονός.
Γιώργος Τραπεζιώτης

