Την έκρηξη οργής του πρωθυπουργού προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας», η οποία ήταν η μόνη εφημερίδα που αποκάλυψε και ανέδειξε σε πρώτο θέμα τον διορισμό των συγγενών του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη στο γραφείο του στη Βουλή.
Για μια ακόμα φορά η «δημοκρατία» απέδειξε την παρεμβατικότητά της στα δημόσια πράγματα, καθώς, μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας μας για το «σόι Τραγάκη», ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κόψει ο ίδιος το… πανηγύρι με τις προσλήψεις συγγενών σε θέσεις μετακλητών και να βάλει τέλος στο προκλητικό ρουσφετολογικό πάρτι διορισμών.
Χθες το απόγευμα ο κ. Σαμαράς έδωσε τη σχετική εντολή στη γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ώστε να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά το καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους».
Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δείξει ότι διορισμοί τύπου Τραγάκη, Καμμένου, Πετσάλνικου και Πολύδωρα δεν συνάδουν με το πνεύμα του Αντώνη Σαμαρά και να κόψει την όρεξη σε όλους τους κρατικούς λειτουργούς. Πέρα πάντως από το ότι μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, ενδέχεται να προκύψει νομικό κώλυμα, καθώς έγκριτοι νομικοί υποστήριζαν χθες ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί ο σκόπελος του άρθρου 4 του Συντάγματος, με βάση το οποίο «οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα προσφυγών από συγγενείς βουλευτών και κρατικών λειτουργών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και η ανακοίνωση έμεινε χθες σε επίπεδο πρόθεσης του πρωθυπουργού.
Ακόμα κι έτσι να είναι πάντως, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει την πολιτική συμφωνία και την ηθική δέσμευση των κρατικών λειτουργών ότι το πάρτι των ρουσφετολογικών προσλήψεων συγγενών και φίλων δεν θα συνεχιστεί. Αν θα το πετύχει, θα το δείξει η πορεία.
Γιώργος Λυκουρέντζος

