Ο τιμοκατάλογος της θέρμανσης

Μετά το πετρέλαιο τι; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται και φέτος να απαντήσουν χιλιάδες νοικοκυριά ανά την Ελλάδα, καθώς η συνεχής συρρίκνωση των εισοδημάτων και η ταυτόχρονη αύξηση σε χαράτσια και φόρους αναγκάζουν όλο και περισσότερους να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν.

Πριν από λίγα χρόνια, το τζάκι ήταν περισσότερο μια συμπληρωματική, ρομαντική πινελιά στο σπίτι, παρά η κύρια πηγή θέρμανσης των νοικοκυριών. Στους νέους καιρούς, όμως, οι ξυλόσομπες, τα τζάκια, και οι καυστήρες (εκτός πετρελαίου) γίνονται οι πρωταγωνιστές του χειμώνα. Η πρεμιέρα για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έγινε πρόσφατα, με το ενδιαφέρον να είναι ανύπαρκτο.

Η λίστα των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης είναι μεγάλη, με τους ενδιαφερομένους να πρέπει να κάνουν μια αξιολόγηση για το τι ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους ανάγκες. Πολλοί από τους υπόλοιπους τρόπους θέρμανσης απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση, όμως η απόσβεση των χρημάτων είναι δεδομένη.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει έναν συγκριτικό οδηγό για… πηγές θέρμανσης. Ο υπολογισμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αττική, όπου υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 1.200 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης (στη Βόρεια Ελλάδα η αντίστοιχη κατανάλωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και υπολογίζεται στα 2.000 λίτρα και άνω).

1. Πετρέλαιο: Με την τιμή του πετρελαίου στα 1,25 με 1,30 ευρώ η οικογένεια θα χρειαστεί 1.500 με 1.560 ευρώ. Σημειώνεται βέβαια ότι η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, καθώς οι καυστήρες με αυτό το καύσιμο έχουν μεγάλη απόδοση. Για την ίδια ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι μια οικογένεια θα χρειαζόταν 1.740 ευρώ, όμως δύο χρόνια πριν θα πλήρωνε περίπου 1.200 ευρώ.

Προκειμένου να το συγκρίνουμε και με τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, να σημειωθεί ότι 1 λίτρο πετρέλαιο αποδίδει περίπου 10,6 kwh (κιλοβατώρες) θερμικής ενέργειας, άρα τα 1.200 λίτρα πετρελαίου θα μας αποδώσουν 12.630 kwh.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δοθεί επίδομα 35 λεπτών ανά λίτρο επιδοτούμενης επιφάνειας κύριας κατοικίας, έναντι 28 λεπτών πέρυσι, ενώ οι δικαιούχοι, ύστερα από τη σχετική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), θα λαμβάνουν (όταν δεήσει ο Χάρης Θεοχάρης να ανοίξει τη διαδικτυακή εφαρμογή) προκαταβολή 25% του επιδόματος που τους αναλογεί. Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν αυξηθεί, με το ετήσιο εισόδημα να καθορίζεται για τους άγαμους στα 30.000 ευρώ, τους έγγαμους στα 40.000 συν 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί.

2. Φυσικό αέριο: Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα 0,068 ευρώ ανά kWh με βάση τις σημερινές τιμές το κόστος για αυτή τη μορφή θέρμανσης υπολογίζεται περίπου στα 858 ευρώ. Για όσους, όμως, δεν βρίσκονται στο δίκτυο το κόστος είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα, η εσωτερική εγκατάσταση κοστίζει από 3.500 έως 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα (300 ευρώ ανά διαμέρισμα). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανεβαίνει παραπάνω και ανέρχεται σε 6.500 με 7.000 ευρώ, δηλαδή περί τα 467 ευρώ ανά διαμέρισμα. Και πάλι, όμως, η θέρμανση θα στοιχίσει λιγότερο για ένα διαμέρισμα που θα βάλει για πρώτη φορά φυσικό αέριο, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μακροπρόθεσμα το κέρδος είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Παράλληλα, το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν έχει ρύπους, απαιτεί λιγότερο χώρο στο λεβητοστάσιο, καθώς δεν απαιτείται δεξαμενή πετρελαίου, η μέτρηση είναι πάντα σωστή και δεν υπάρχει περίπτωση νοθείας.

3. Κλιματιστικά: Τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αποδοτικές συσκευές και αυτό γιατί το κλιματιστικό εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αντλεί και θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και τη μεταφέρει μέσα στην κατοικία. Μια κιλοβατώρα που χρησιμοποιεί το κλιματιστικό αποδίδει διπλάσια θέρμανση από ό,τι αντίστοιχα στο φυσικό αέριο. Ετσι θα χρειαστούμε περίπου 7.000 κιλοβατώρες για να ζεσταθούμε. Με την τιμή να κυμαίνεται στα 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, θα δαπανήσουμε όλο τον χειμώνα 700 ευρώ, ενώ, αν επιλέξουμε κάποια συσκευή τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης, η συσκευή θα είναι εξίσου χρήσιμη και το καλοκαίρι. Βέβαια, η ποιότητα θέρμανσης είναι υποδεέστερη εκείνης των θερμαντικών σωμάτων.

4. Θερμαντικά σώματα: Τα θερμαντικά σώματα, δηλαδή ηλεκτρικά καλοριφέρ και αερόθερμα, είναι πολύ πιο ακριβά, αφού καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της οικογένειας αυξάνεται, ένα νοικοκυριό μεταπηδά σε άλλη κλίμακα και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ετσι, για να ζεσταθούμε, θα χρειαστεί να καταναλώσουμε τη διπλάσια ενέργεια. Γι’ αυτό τον λόγο το νοικοκυριό μεταπηδά στην υψηλότερη κλίμακα κοστολόγησης στη ΔΕΗ, με το κόστος να ανέρχεται στα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτόματα λοιπόν το κόστος για να ζεσταθούμε θα ανέλθει ή και θα ξεπεράσει τα 2.400 ευρώ.

Οι τιμές για τις συσκευές αρχίζουν από 50 ευρώ και φτάνουν έως και τα 150 ευρώ, ανάλογα με το σώμα. Επομένως, για ένα σπίτι 100 τ.μ., όπου χρειάζονται τέσσερα με πέντε τέτοια σώματα, το συνολικό κόστος θα κυμανθεί από 250 έως 750 ευρώ.

5 Ενεργειακό τζάκι: Μια λύση για θέρμανση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Πρόκειται για τζάκι με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του.

Απαιτεί μικρότερη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού.

Η μετατροπή του τζακιού απαιτεί εργασίες διαρρύθμισης στην κατοικία, με μέσο κόστος τα 3.000 ευρώ. Συνολικά για όλη τη σεζόν απαιτούνται περίπου έξι τόνοι. Ετσι, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 100 ευρώ το κυβικό (περίπου 0,20 ευρώ το κιλό), κατά μέσο όρο η συνολική δαπάνη είναι γύρω στα 1.200 ευρώ.

6. Σόμπες πέλετ: Πρόκειται για έναν τρόπο θέρμανσης που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, περίπου τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερο από αυτόν της σόμπας ξύλου. Θα πρέπει να έχετε κατά νου τον χώρο που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν. Επίσης, για την εγκατάσταση μιας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνουν μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων, είτε στον τοίχο είτε στο ταβάνι, αν δεν έχει γίνει πρόβλεψη κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Το κόστος για μια σόμπα πέλετ κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ. Για τον χειμώνα απαιτούνται ένας με τρεις τόνους αν κάποιος κάνει περιστασιακή χρήση, ενώ ανεβαίνει στους πέντε με έξι τόνους αν κάποιος κάνει πλήρη χρήση του καυστήρα πέλετ. Με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,28 ευρώ το κιλό, εάν αποκτήσετε τον αρχικό εξοπλισμό, το κόστος για τη θέρμανση της κατοικίας σας θα κυμαίνεται από 600 (για μερική χρήση) έως 1.600 ευρώ τον χρόνο (για την πλήρη χρήση).

Πολυτίμη Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img