Ενας κροίσος παντρεμένος με τη… Βίκυ Σταμάτη! Αυτό είναι το προφίλ του Νίκου Ζήγρα, όπως τουλάχιστον το έχουν στα χέρια τους οι ελβετικές Αρχές, και με τεράστια έκπληξη το ανακάλυψε χθες, κατά την κατάθεσή του ενώπιον του αναπληρωτή ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ελβετίας Urs Koehli, ο πρώτος εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο Ν. Ζήγρας, παρουσία των ανακριτών Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τον Urs Koehli, έναν ανώτερο αστυνομικό και μία οικονομολόγο σχετικά με δεκάδες καταθέσεις, λογαριασμούς και υπεράκτιες εταιρίες που ο ίδιος αγνοούσε, καθώς και τον ρόλο δύο Ελληνοελβετών τραπεζιτών που, όπως υποστήριξε, είχαν απευθείας επαφή με τον Α. Τσοχατζόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελβετοί ενημέρωσαν τον κ. Ζήγρα ότι στα αρχεία των τραπεζών τους ο ίδιος παρουσιαζόταν ως βιομήχανος με τεράστια περιουσία, ενώ σε μία περίπτωση εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος λογαριασμού η… σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη! Η ελβετική Δικαιοσύνη διεξάγει από το 2012 έρευνα για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται πρόσωπα «ελληνικού ενδιαφέροντος», όπως ο Ν. Ζήγρας, ο Α. Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η αδελφή της πρώην συζύγου του και Ελληνας υπάλληλος του ελβετικού υποκαταστήματος της Morgan Stanley.
Ωστόσο, οι ελβετικές Αρχές μέχρι στιγμής τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από μίζες που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ενδεικτική είναι η απάντηση του Ελβετού εισαγγελέα σε σχετική ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων: «Δεν θα πάρω θέση για αυτό το θέμα».
Να σημειωθεί ότι μόνο από λογαριασμούς στην Morgan Stanley του Ν. Ζήγρα, φέρεται ότι πέρασαν μίζες σχεδόν 19.000.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος ζητάει επιτακτικά την επιστροφή στη χώρα μας περίπου 2.200.000 ευρώ. Οι Ελβετοί από την πλευρά τους ζητούν να υποβληθεί επίσημο αίτημα από τον υπουργό Δικαιοσύνης στον ομόλογό του και έπειτα θα κρίνουν εάν οι ελληνικές Αρχές συνέδραμαν το έργο τους, για να παραχωρήσουν τελικά τα μισά χρήματα.
Ο Ν. Ζήγρας με ανακοίνωσή του κάλεσε τους Ελβετούς, «οι οποίοι οικοδόμησαν την οικονομία τους περιθάλπτοντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου», να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα στους Ελληνες.
Βάσω Παλαιού


