Στρώνουν τα μουσικοθεατρικά τραπεζομάντιλά τους, βγάζουν τα καλούδια τους από το ψάθινο καλαθάκι τους και ετοιμάζονται για ένα «Πικ Νικ» στους χώρους του… Μεγάρου Μουσικής Αθηνών! Η Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής μαζί με τον Γιώργο Πέτρο και τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό μας υπόσχονται ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της οπερέτας με ένα από τα ομορφότερα -αν και λησμονημένα- έργα του ρεπερτορίου αυτού. Μιλάμε για «Το Πικ Νικ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, το αριστούργημα από όπου προέρχεται και το περίφημο βαλς «Σφίξε με», το οποίο από τις 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται στο πολιτιστικό ίδρυμα από έναν επίλεκτο θίασο λυρικών ερμηνευτών και ηθοποιών.
Η ιστορία μάς μεταφέρει στη μαγευτική Κολοκυνθού των αρχών του 20ού αιώνα. Εκεί, δηλαδή, όπου ζει ο Γεράσιμος Φραμπαλάς, ο οποίος όταν μαθαίνει ότι κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου αποφασίζει να στήσει ένα μεγάλο πικ νικ για τους αρραβώνες της κόρης του Λόλας με τον Νικόλα Βερδελή. Το πικ νικ θα γίνει στο περιβόλι που δανείζεται ο Βερδελής από τον φίλο του Ιωάννη Αργυρό, ενώ τα πεθερικά του πιστεύουν ότι ανήκει στον ίδιο. Εξαιτίας μιας παρεξήγησης ως προς τη μέρα διοργάνωσης, όταν η οικογένεια Φραμπαλά καταφθάνει στο περιβόλι με τους συγγενείς της συναντά την ερωμένη του Αργυρού με τις φίλες της. Οι δύο κόσμοι -οι καθωσπρέπει φαμίλιες αλλά και τα δίχως αναστολές κορίτσια- θα έρθουν σε σύγκρουση, διαταράσσοντας την οικογενειακή γαλήνη.
Την ιλαρή κωμωδία σκηνοθετεί ο καταξιωμένος Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος καταπιάνεται για πρώτη φορά με το λυρικό θέατρο. Και ποιο καταλληλότερο σχήμα για να τον… σιγοντάρει στο ανέβασμα αυτής της φιλόδοξης παραγωγής από την Καμεράτα, η οποία θα ερμηνεύσει τις εξαίσιες ρομαντικές μελωδίες της μπελ επόκ. Μιας εποχής που διακρίνεται για τη χαρούμενη και αθώα διάθεσή της αλλά και την ανέφελη ζωή.
Στους βασικούς ρόλους της παράστασης συναντάμε γνωστούς ερμηνευτές όπως τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον βαρύτονο Δημήτρη Ναλμπάντη, τον Χρήστο Κεχρή αλλά και τον Χάρη Ανδριανό. Ακόμη, στην οπερέτα πρωταγωνιστούν και οι Δημήτρης Ημελλος, Αννα Κουτσαφτίκη, Στέλιος Ιακωβίδης, Δανάη Σαριδάκη, καθώς και πολλοί συντελεστές που θα «χρωματίσουν» με τις εξαίσιες φωνές τους τη μουσική πανδαισία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Στην παράσταση συμπράττει και η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. «Το Πικ Νικ» εντάσσεται στον κύκλο «Οπερα και Οπερέτα» που πραγματοποιεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Εισπρακτικός θρίαμβος από το 1915!
«Το Πικ Νικ», η οπερέτα σε τρεις πράξεις του Θεόφραστου Σακελλαρίδη -του δημιουργού μεγάλων επιτυχιών όπως ο «Βαφτιστικός» και η «Χαλιμά»-πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Πανελλήνιον το 1915, σημειώνοντας μάλιστα τεράστια επιτυχία. Το λιμπρέτο είχε γράψει ο Νικόλαος Λάσκαρης, ενώ μέσα από αυτή είχε ξεπηδήσει μια από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες της εποχής, το περίφημο βαλς «Σφίξε με». Χαρακτηριστικό ήταν δε ότι «Το Πικ Νικ» αποτέλεσε και μεγάλο εισπρακτικό θρίαμβο, μια και με τα έσοδα που προέκυψαν από αυτό ο θιασάρχης Γιάννης Παπαιωάννου κατάφερε να χτίσει το δικό του ομώνυμο θέατρο. Ακόμη, το έργο αυτό ήταν η πρώτη ελληνική οπερέτα που παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη.
Info: «Το Πικ Νικ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα) στις 19 Φεβρουαρίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου.
Γιώτα Βαζούρα
