Δήμαρχοι, ιατροί του ΕΣΥ, διαιτητές, πρόεδροι επιτροπών προμηθειών του Δημοσίου και δημοσιογράφοι είναι μόνο μερικές από τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας που συνέταξε η Αρχή για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος με τους πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη περιουσίας.
Η έκθεση παραδόθηκε στη Βουλή από τον επικεφαλής της Αρχής Παναγιώτη Νικολούδη και σύμφωνα με αυτήν η Αρχή παρέπεμψε το 2013 συνολικά 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες» στον αρμόδιο εισαγγελέα. Πρωταθλητές στη σχετική λίστα οι δήμαρχοι, 75 τον αριθμό, ενώ ακολουθούν 62 ιατροί νοσοκομείων, 48 πρόεδροι ΝΠΔΔ, 37 πρόεδροι και μέλη Αξιολόγησης Διαγωνισμών, 27 μέτοχοι, εταίροι και στελέχη ΜΜΕ, 22 νυν και πρώην γενικοί, ειδικοί γραμματείς υπουργείων και μετακλητοί υπάλληλοι, 18 δημοσιογράφοι, 17 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί φυλακών, 15 μέλη Αρχών και επιτροπών, 14 εισηγητές και λοιποί εμπλεκόμενοι σε επενδυτικά σχέδια, 13 διαιτητές, πρόεδροι και μέλη επιτροπών επαγγελματικού αθλητισμού, 10 ελεγκτές δόμησης, 10 μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, 9 επιβλέποντες μηχανικοί του Δημοσίου, 9 ιδιοκτήτες και στελέχη εταιριών που έχουν σχέση με δημόσιες συμβάσεις, 7 πρόεδροι και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, 6 περιφερειάρχες, 6 πρόεδροι και τραπεζικά στελέχη, 6 δικαστές και 2 οικονομικοί επιθεωρητές.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ετήσιας έκθεσης, το 2013 υποβλήθηκαν στην Αρχή 36.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ στο πλαίσιο του ελέγχου που έκανε η Αρχή δεσμεύθηκε ποσό των 200.136.281 ευρώ από 211 υποθέσεις! Από αυτά τα 73.010.830 ευρώ αφορούσαν υποθέσεις φοροδιαφυγής, τα 124.395.382 ευρώ ποινικά κολάσιμα οικονομικά εγκλήματα, τα 1.535.000 ευρώ από υποθέσεις απάτης, το 1.161.569 ευρώ από ναρκωτικά και 33.500 από τις διατάξεις προστασίας οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι στη σχετική έκθεση ο κ. Νικολούδης επισημαίνει το στοιχείο της αντιμετώπισης «ενός καινοφανούς και ιδιαίτερου είδους οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί το φαινόμενο της καταλήστευσης τραπεζών εκ των έσω. «Ηταν ένα πραγματικά επίπονο έργο, δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά δυσχερές να αντλήσουμε από τις τράπεζες πληροφορίες και στοιχεία τα οποία στρέφονταν εναντίον των διοικήσεών τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Η Αρχή εντόπισε και τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα offshore εταιριών σε χώρα του εξωτερικού με χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων». Τέλος, στην έκθεση προτείνεται και καθιέρωση ονομαστικών δελτίων στα παίγνια του ΟΠΑΠ ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα αδήλωτων κερδών.
Γ. Λυκουρέντζος
