Κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει το 23,7% των Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση (1,8%) στον κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε., από το 2011 έως το 2013. Από τα υπόλοιπα στοιχεία προκύπτει ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα 2008-2013 υπέστησαν μείωση 14,8% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Στην ίδια έκθεση φαίνεται ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2013 υποχώρησε κατά 4,7%, με την Κύπρο να είναι η μοναδική χώρα που έχει υποστεί μεγαλύτερη υποχώρηση κατά 5,4%. Την ίδια στιγμή οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 43,7 ώρες την εβδομάδα, αριθμός που τους κατατάσσει στην πρώτη θέση συγκριτικά με τους υπόλοιπους εργαζομένους της Ε.Ε. Ακολουθούν με 42,5 ώρες την εβδομάδα οι Πολωνοί, με 42,4 ώρες οι εργαζόμενοι της Κύπρου, με 42,2 ώρες της Πορτογαλίας και με 42,15 ώρες της Αυστρίας. Στον αντίποδα, οι Φινλανδοί είναι οι Ευρωπαίοι που εργάζονται λιγότερο (39,7 ώρες) και ακολουθούν οι Ούγγροι (39,8 ώρες) και οι Γάλλοι (40 ώρες).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, τον Ιανουάριο του 2014 υπολογίστηκε ότι βρίσκονταν χωρίς δουλειά περίπου 3.100.000 άτομα στην ηλικιακή κατηγορία 15-24 ετών. Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα και η Ισπανία, αφού τριπλασιάστηκε το ποσοστό ανεργίας των νέων από το 2008 έως το 2013, φτάνοντας στο 60%, ενώ σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία η ανεργία των νέων είναι περίπου στο 10%.


