Στην επίσκεψη του νέου υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στις 2 Ιουλίου θα ξεκαθαρίσουν (για ακόμη μία φορά) το θέμα των Κυριακών, καθώς και άλλα θέματα του εμπορικού κόσμου, όπως η 24ωρη λειτουργία κάποιων εμπορικών αλυσίδων.
Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης σημείωσε ότι ο νόμος 4254 για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου αναφέρεται σε τρεις περιοχές και όχι σε τρεις περιφέρειες και επτά περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα των Κυριακών δεν έκλεισε ποτέ». Και συμπλήρωσε ότι η πρόταση για τρεις περιφέρειες και επτά περιοχές είναι του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του ΔΝΤ.
Ηδη από προχθές, μετά τη συνάντηση που είχε ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος με την ΕΣΕΕ, η συνομοσπονδία υποστήριξε ότι οι τρεις περιοχές όπου θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου θα είναι αμιγώς τουριστικές και νησιωτικές.
Σημειώνεται ότι η πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε επτά περιοχές στις περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα ξεκινούσε στα τέλη Ιουνίου. Η κυριακάτικη λειτουργία θα αφορούσε όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως είδους και μεγέθους.
Εκτός από τους εμπόρους, διαφωνία για την πιλοτική εφαρμογή της ελεύθερης λειτουργίας και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε τρεις τουριστικές περιοχές εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Υποστηρίζει ότι σε αυτές βρίσκονται «ξαφνικά» τα εμπορικά κέντρα της Αθήνας, του Πειραιά και άλλων αστικών κέντρων, χωρίς να υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε λουκέτο τα καταστήματα σε άλλες γειτονιές και σε άλλους δήμους.


