Στο παρά πέντε αποφεύχθη η απώλεια του εαρινού εξαμήνου για χιλιάδες φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), αφού στη χθεσινή συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων, παρουσία των πρυτανικών Αρχών, αποφασίστηκε το άνοιγμα του ιδρύματος. Οι εργαζόμενοι πάντως αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά σήμερα για να αποφασίσουν νέες μορφές κινητοποιήσεων χωρίς να παρεμποδίζεται η ακαδημαϊκή λειτουργία.
Νωρίτερα, στο Πολυτεχνείο επικρατούσε… χάος. Ενδεικτικά της τεταμένης κατάστασης ήταν η παραίτηση της προέδρου και της γενικής γραμματέως του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΜΠ, Ράνιας Ζάχου και Εφης Φλωράκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με κλειστό το ίδρυμα, και άρα απώλεια του εξαμήνου, αλλά και η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτας Φάκου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κλείσιμο των πυλών του Πολυτεχνείου. Σημειώνεται ότι η πρόταση για κινητοποιήσεις είχε περάσει με 27 ψήφους, όταν μόλις 40 διοικητικοί υπάλληλοι ήταν παρόντες!
Θέση έλαβαν και οι καθηγητές, οι οποίοι οργισμένοι ζητούσαν από τις πρυτανικές Αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο για να ανοίξει η πύλη του ΑΕΙ. Οπως ανέφεραν σε επιστολή τους, «η διεκδίκηση του δικαιώματος της εργασίας από τους διοικητικούς υπαλλήλους είναι απολύτως σεβαστή, αλλά δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την παρεμπόδιση εισόδου των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας». Οι ίδιοι προειδοποιούσαν ότι η τελευταία ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων που αποτρέπει την απώλεια του εαρινού εξαμήνου θα ήταν η σημερινή. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απηύθυνε έκκληση να μην «τιναχθεί στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα βάσει νόμου να ανοίξει το ΕΜΠ. Οπως προανήγγειλε ο υπουργός, την Παρασκευή θα ξεκινήσει (από το ΕΜΠ) η αξιολόγηση για να καταγραφούν οι ανάγκες, σε διοικητικό προσωπικό, των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα.
Σημειώνεται ότι την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα διερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράνομης βίας.
Εύη Πανταζοπούλου


