Με 54 ψήφους υπέρ, 42 κατά και τρία «παρών» από τους ανεξάρτητους βουλευτές Μ. Ανδρουλάκη, Γρ. Ψαριανό και Β. Πολύδωρα, υπερψηφίστηκε χθες το απόγευμα έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Πρόκειται για την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών, που έχουν αναγνωριστεί από την Ελληνική Βουλή, των χριστιανικών λαών, όπως των Ποντίων, των Αρμενίων και των Μικρασιατών. Είναι το άρθρο την απόσυρση του οποίου ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον Αντώνη Σαμαρά στη συνάντησή τους την Παρασκευή, για να μη χαλάσουν οι σχέσεις μας με την Αγκυρα. Υπέρ της επίμαχης διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές ύστερα από αίτημα βουλευτών της Ν.Δ., σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, θα τιμωρούνται πλέον και όσοι επιδοκιμάζουν, ευτελίζουν ή κακόβουλα αρνούνται τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή. Παράλληλα, θα τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμο και όλοι όσοι υποκινούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδων προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντωνής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί την αντίθετη ιστορική άποψη, καταλογίζοντάς της «υποκρισία και προσπάθεια να διαμορφώσει την Ιστορία όπως της αρέσει». Την κάθετη διαφωνία της δήλωσε η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να μπει στο νομοσχέδιο τέτοια διάταξη. Είναι casus belli για εμάς». Η Μαρία Ρεπούση, εξάλλου, καταψήφισε τη διάταξη διαχωρίζοντας τη θέση της από τους άλλους δύο βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. που συμμετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «τέτοιες διατάξεις οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι καταψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, στενός πολιτικός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου, στάση η οποία ερμηνεύεται ως μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της προεδρικής εκλογής.
Αναφορικά με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε το θέμα σε άλλο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ρύθμιση έχει πολλές παραμέτρους και χρήζει μελέτης. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υποστήριξε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.