Στην προτελευταία θέση από τον ευρωπαϊκό… πάτο βρίσκονται τα ενοίκια των γραφείων στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο φέτος, την ώρα που στο Δουβλίνο την αντίστοιχη περίοδο η ετήσια αύξηση των μισθωμάτων άγγιξε το 33%!
Τα μισθώματα των γραφείων πρώτης κατηγορίας στην ελληνική πρωτεύουσα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της εταιρίας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, ανέρχονται σε 216 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως (18 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα) και το παρήγορο είναι ότι διατηρήθηκαν σταθερά σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013. Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή μεταξύ 23 ευρωπαϊκών πόλεων, με το Βελιγράδι να κατέχει το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ (174 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως). Εάν εξαιρέσουμε τα γραφεία πρώτης κατηγορίας, τα ενοίκια στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ακόμα χαμηλότερα και διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.
Οπως αναφέρεται στην έρευνα, όμως, η Αθήνα πάσχει από έλλειψη γραφείων πρώτης κατηγορίας, καθώς δεν υπάρχουν νέες αναπτύξεις.
Συνολικά για την Ευρώπη οι αναλυτές της Savills αναφέρουν ότι οι τιμές των ενοικίων γραφείων πρώτης κατηγορίας σημείωσαν αύξηση της τάξης του 4% κατά μέσον όρο το πρώτο εξάμηνο φέτος. Ενδεικτικό της αλλαγής των συνθηκών προς το καλύτερο είναι το ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές των ενοικίων είχαν υποχωρήσει κατά 0,6%. Μάλιστα, δεν αυξήθηκαν οι τιμές μόνο των γραφείων πολυτελείας, αλλά και οι τιμές ενοικίασης των γραφείων που βρίσκονται σε κτίρια μεγαλύτερης ηλικίας και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες. Συγκεκριμένα, τα μισθώματα των εν λόγω γραφείων ενισχύθηκαν κατά 2,4% κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο των πέντε προηγούμενων εξαμήνων.


