Σε «αστακό» μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Η Αστυνομία παίρνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς έκτροπα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Αυτή θα είναι, μάλιστα, η τελευταία παρέλαση που θα παρακολουθήσει με την ιδιότητα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο κ. Παπούλιας, αφού τον ερχόμενο Φεβρουάριο ολοκληρώνεται η θητεία του. Τελευταία παρέλαση, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, και για τον σημερινό υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει επίτροπος στην Κομισιόν.
Μετά την επεισοδιακή παρέλαση τον Οκτώβριο του 2011, όταν το κοινό που παρακολουθούσε τη μετέτρεψε σε μια οργισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η Αστυνομία παίρνει αυξημένα μέτρα, θέλοντας να αποτρέψει ανάλογα επεισόδια.
Τότε είχαν εκτυλιχθεί συγκλονιστικές στιγμές, με τον κόσμο να διαμαρτύρεται έντονα, τινάζοντας στον αέρα τις εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες η στρατιωτική παρέλαση αποτελεί την κορύφωσή τους. Οι θεατές βγήκαν στην παραλιακή λεωφόρο εμποδίζοντας τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού να παρελάσουν, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φύγει πικραμένος από τις διαμαρτυρίες, που ως έναν βαθμό στράφηκαν και κατά το πρόσωπό του.
Η λύση που εφαρμόζεται πλέον με αυστηρότητα είναι ο αποκλεισμός της εξέδρας των επισήμων από τους θεατές. Κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση κυρίως από την αρχή και το τέλος της, αφού γύρω από την εξέδρα θα τοποθετηθούν κάγκελα και μεταλλικά οδοφράγματα και θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν ειδική άδεια.
Για την εφαρμογή των μέτρων, τόσο την 28η Οκτωβρίου όσο και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης, που θα γίνει τη Δευτέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα βρίσκονται επί ποδός περίπου 2.000 αστυνομικοί.
Στις παρελάσεις που θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου σε ορισμένους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης παρελθόν θα αποτελέσουν οι εξέδρες των επισήμων, όπως στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου με απόφαση του δημάρχου Πέτρου Σούλα δεν στήθηκε εξέδρα.



