Εναν περιμέναμε, πέντε μας προέκυψαν! Πολλές εκπλήξεις επιφύλασσε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορούσε τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων τα οποία εντοπίστηκαν στην Αμφίπολη. Και αυτό αφού στο μνημείο τελικώς βρέθηκαν πέντε σκελετοί και όχι ένας, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, με τα στοιχεία να «δείχνουν» -δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα- ότι μία από τις ενοίκους του ομαδικού τάφου είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα. Η έρευνα των 550 περίπου οστών, κάποια από τα οποία ήταν θρυμματισμένα και κάποια άλλα ακέραια, έδειξε ότι στον τύμβο βρίσκονταν πέντε θαμμένοι νεκροί. Πιο συγκεκριμένα, από τους σκελετούς που μελετήθηκαν ο ένας ανήκει σε γυναίκα άνω των 60 ετών, οι δύο σε άνδρες 35 έως 45 ετών, ενώ υπάρχει και ένα βρέφος καθώς και ένας καμένος νεκρός (πιθανότατα ενήλικο άτομο).
Οπως επισημαίνει στο μακροσκελές πόρισμά της η διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, η υπερήλικη γυναίκα εκτιμάται ότι είχε ύψος 1,57 εκ., ενώ σε εκείνη ανήκαν τα περισσότερα οστά που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο. Το σενάριο της ονοματολογίας που «κερδίζει» έδαφος είναι ότι ο σκελετός ανήκει στην Ολυμπιάδα. Οι δύο άνδρες υπολογίζονται από 35 έως 45 ετών, ενώ από τη μελέτη των οστών του νεαρότερου άνδρα (ύψους 1,68 εκ.) προκύπτει ότι ο θάνατός του προήλθε από δολοφονία και τραυματισμό από αιχμηρό αντικείμενο. Οσο για τον σκελετό του δεύτερου άνδρα (ύψους 1,62-1,63 εκ.), παρουσιάζει κάταγμα κοντά στον δεξιό καρπό, τραύμα που είχε επουλωθεί.
Αναλύσεις
Είναι επομένως οι δύο αυτοί άνδρες μέλη της ίδιας οικογένειας; Ποια η σχέση τους με την ηλικιωμένη γυναίκα; Μήπως ανήκουν και με αυτήν στην ίδια οικογένεια; Τα έως τώρα στοιχεία δεν επιτρέπουν στους ειδικούς να πουν με βεβαιότητα ονόματα, ενώ οι αναλύσεις που θα συνεχιστούν θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τη συγγένειά τους, ακόμη και για τον τόπο καταγωγής τους. Τέλος, όσον αφορά το βρέφος που βρέθηκε, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ευκολία το φύλο του, ενώ και ο πέμπτος σκελετός (σε πλήρη καύση) εκπροσωπείται από ελάχιστα οστά, μόλις εννέα στον αριθμό. Οπως επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση, «η αναμόχλευση των σκελετικών καταλοίπων» δείχνει ότι στο μνημείο είχαν έντονη δράση οι τυμβωρύχοι.
Εντοπίστηκαν ακόμη και οστά από άλογο
Ακόμη και άλογο εντοπίστηκε στον τάφο της Αμφίπολης! Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναγνώρισαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία ανήκουν σε ιπποειδές. Μάλιστα τα οστά θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο. Οσο για το ποια είναι η θέση της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ για τις χθεσινές ανακοινώσεις, υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι ο γυναικείος σκελετός δεν ανήκει στην Ολυμπιάδα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους νεκρούς πρέπει να βρίσκονται ο Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος και η σύζυγός του Ευρυδίκη, ενώ αποκλείει και τον Ηφαιστίωνα. «Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε» λέει χαρακτηριστικά.



