Κύπρος: “Ήταν μια κανονική μέρα”

Σε άρση και των τελευταίων περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων προέβη σήμερα η Κύπρος. Οι περιορισμοί διήρκησαν συνολικά δύο χρόνια κι υπήρξαν οι πρώτοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωζώνης.
«Ήταν μια κανονική μέρα. Δε σημειώθηκε απολύτως τίποτα πέραν του φυσιολογικού», δήλωσε μία πηγή της Ελληνικής Τράπεζας στο Reuters. Εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου είπε επίσης ότι η δραστηριότητα ήταν κανονική.Επρόκειτο για τους τελευταίους περιορισμούς, οι οποίοι αφορούσαν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω του ενός εκατ. ευρώ και ποσά για ταξιδιώτες στο εξωτερικό, που δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.
«Οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι και την τελευταία βδομάδα ήταν αρκούντως χαλαροί, ώστε να μην είναι ουσιαστικά δεσμευτικοί», σύμφωνα με τον Σοφρώνη Κληρίδη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ανακοίνωση της άρσης και των τελευταίων περιορισμών, τόνισε ότι οι τράπεζες της Κύπρου είναι οχυρωμένες από μία επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Η οικονομική αποδέσμευση από την Ελλάδα ήταν ένας από τους όρους των διεθνών δανειστών για την παροχή βοήθειας 10 εκ. ευρώ και συνεπώς «η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ορθά ότι την χωρίζει απόσταση από την Ελλάδα», σύμφωνα με τον Κληρίδη.
Οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν μειωθεί σημαντικά, συμπλήρωσε. Τόνισε τέλος ότι «η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κυπριακή κυβέρνηση παίρνει ένα υπολογισμένο ρίσκο, διαβλέποντας ότι η άρση του ελέγχου κεφαλαίων θα μειώσει την πιθανότητα μιας μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, εάν η κατάσταση εκεί επιδεινωθεί».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα