Τον Χρυσό Φοίνικα διεκδικεί στο περίφημο φεστιβάλ η νέα ταινία, με χολιγουντιανό καστ, «The Lobster», του Ελληνα σκηνοθέτη
Φέτος, το 68ο Φεστιβάλ Κανών θα έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι ο Γιώργος Λάνθιμος και η ταινία του «The Lobster», ως αναμενόταν, θα διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα, όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Πόλη του Φωτός. Το τέταρτο κατά σειρά φιλμ του Ελληνα κινηματογραφιστή συμπεριλήφθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, 17 χρόνια μετά τη θριαμβευτική κατάκτηση του μεγάλου βραβείου του φεστιβάλ από τον αξέχαστο Θεόδωρο Αγγελόπουλο και την ταινία του «Μια αιωνιότητα και
μια ημέρα».
Χαρακτηριστικό είναι δε ότι η ενδιαφέρουσα κινηματογραφική δουλειά του Λάνθιμου, που έχει εξάψει την περιέργεια πολλών με το ασυνήθιστο σενάριό της και το χολιγουντιανό καστ της, επελέγη από τους διοργανωτές του φεστιβάλ ανάμεσα σε 1.854 φιλμ που προβλήθηκαν συνολικά!
Το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 13 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Φέτος, η διοργάνωση (όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στην αφίσα της) τιμά την Ινγκριντ Μπέργκμαν, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας ηθοποιού.
«Είναι μέρος της παράδοσης του φεστιβάλ να υπάρχουν ταινίες στις οποίες δεν καταλαβαίνεις τα πάντα» υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού θεσμού Τιερί Φρεμό για την ταινία του Λάνθιμου, τονίζοντας ότι είναι μία «από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού προγράμματος».
Τοποθετημένο σε ένα κοντινό μέλλον, το «The Lobster» («Ο αστακός«) μάς μεταφέρει σε μια πόλη στην οποία ισχύουν περίεργοι κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, οι άνθρωποι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο, όπου είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους και απελευθερώνονται στο δάσος. Το σενάριο έχουν γράψει από κοινού ο Ευθύμης Φιλίππου και ο Γιώργος Λάνθιμος, ενώ το πρωτοκλασάτο καστ απαρτίζουν οι Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λέα Σεντού, Τζον Σ. Ράιλι και Μπεν Γουίσο.
Βέβαια, η κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα από τον Ελληνα δημιουργό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση στο φετινό 68ο Φεστιβάλ Κανών, μια και θα χρειαστεί να «κονταροχτυπηθεί» με πολύ δυνατούς αντιπάλους. Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα κατεβαίνουν ο Ιταλός κινηματογραφιστής Ματέο Γκαρόνε (δις βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα) με την ταινία του «The Tale of Tales» και πρωταγωνιστές τους Βενσάν Κασέλ και Σάλμα Χάγεκ, αλλά και ο Πάολο Σορεντίνο με το «Youth». Ακόμη, το μεγάλο βραβείο θα διεκδικήσουν ο Γκας Βαν Σαντ («The sea of trees»), με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι, ο Τζάστιν Κερζέλ με τον «Μάκβεθ» του, όπου παίζουν η Μάριον Κοτιγιάρ και ο Μάικλ Φασμπέντερ, αλλά και ο Τοντ Χέινς με το «Carol» και πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνεϊ Μάρα.
Οι ελληνικές διακρίσεις του παρελθόντος
Η πρώτη ελληνική ταινία που διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει τη μεγάλη διάκριση. Ακολούθησαν το φιλμ του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία κέρδισε το 1960 βραβείο ερμηνείας, αλλά και η «Ηλέκτρα» (1962), που απέσπασε τελικώς βραβεία κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης.
Ο Κώστας Γαβράς, το 1982, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το φιλμ του «Ο αγνοούμενος», ενώ το 1995 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος (φωτό) απέσπασε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής για «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Ο Χρυσός Φοίνικας για τον σπουδαίο κινηματογραφιστή ήρθε το 1998 για το φιλμ «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα», ενώ το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος για τον «Κυνόδοντα» κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Ενα κάποιο βλέμμα».
Γιώτα Βαζούρα