Οι θεσμοί που αξιολογούν το ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνουν προς το παρόν τέσσερις, καθώς το ενδεχόμενο να προστεθεί σε αυτούς το Ευρωκοινοβούλιο σκοντάφτει στον «σκεπτικισμό» των υπολοίπων. Πρόκειται για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εμπλακεί ενεργά στην αξιολόγηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή εκλέγεται δημοκρατικά από τους Ευρωπαίους πολίτες και, άρα, λογοδοτεί σε αυτούς. Ο πρωθυπουργός είχε υποβάλει την πρόταση στον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς στις 19 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της νέας συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, και συζήτησαν το θέμα.
Ο κ. Σουλτς απάντησε θετικά, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επισήμως, διότι πρέπει να βρεθεί η νομική μορφή που θα έχει η ένταξη του Ευρωκοινοβουλίου στους θεσμούς, ώστε η παρουσία του να μην είναι διακοσμητική.
Επιστολή
Δηλαδή, πώς θα εκπροσωπείται στους θεσμούς, σε ποιο επίπεδο και με ποια διαδικασία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ. Ανεπισήμως, επειδή φέρεται ότι αντιδρούν το Eurogroup και η Κομισιόν που θέλουν το Ευρωκοινοβούλιο σε ρόλο απλού παρατηρητή («να ενημερώνεται όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα») και όχι ισότιμου «αξιολογητή».
Ο κ. Τσίπρας, στην επιστολή του Αυγούστου, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο».
Με τον τρόπο αυτόν (όπως υποδηλώνει ο όρος «έσχατος εγγυητής») ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βρει σύμμαχο στην ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε οι άλλοι τέσσερις τεχνοκρατικοί θεσμοί (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM) να μην επιμείνουν «στους αριθμούς αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνίας». Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για παράδειγμα, περιλαμβάνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, τις οποίες απέρριψε στα προηγούμενα Μνημόνια η τρόικα.
Από ελληνικής πλευράς, το θέμα θα προωθήσει περαιτέρω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, τον οποίον συνάντησε ο κ. Τσίπρας χθες, μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Σουλτς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς δεν επανέλαβε τη διαφωνία του στην επιλογή του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί εκ νέου με τους ΑΝ.ΕΛ. «Την απάντηση την πήρε όταν έκανε τη σχετική ερώτηση τηλεφωνικά στον κ. Τσίπρα τη Δευτέρα και δεν επανήλθε χθες» αναφέρουν.
Να σημειωθεί ότι, πέραν του κ. Σουλτς, και ο πρόεδρος των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα διαμαρτυρήθηκε (επίσης τηλεφωνικά) στον κ. Τσίπρα επειδή δεν επέλεξε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επιλογή του «στρατηγικό λάθος».
Μαρίνα Μάνη
Ο Αλ. Τσίπρας ταξιδεύει στις ΗΠΑ με βαριά ατζέντα
Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει (με βαριά ατζέντα) το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με αφορμή τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στις συναντήσεις που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών και κυρίως αν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (κάτι που είναι αρκετά πιθανό, αλλά όχι σίγουρο ακόμα). Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τζον Κέρι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στο μεταξύ, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Kατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Επίσης, ο κ. Ομπάμα, όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε στον ΕΈλληνα πρωθυπουργό την ελπίδα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού θα δοθούν εντός των επομένων ωρών από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζει την κεντρική ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, την 1η Οκτωβρίου. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν αρκετές από τις συναντήσεις που θα έχει στη Ν. Υόρκη ο κ. Κοτζιάς, καθώς το πρόγραμμα συνεχώς αλλάζει.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προσφέρεται κάθε χρόνο για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και των διμερών σχέσεων, καθώς στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει μεγάλος αριθμός ηγετών. Εντονη κινητικότητα μέσω των διπλωματικών διαύλων υπήρξε τις τελευταίες ημέρες για διεύρυνση του προγράμματος διμερών συναντήσεων του πρωθυπουργού (Αναστασιάδης, Γκρούεφκσι, Νίμιτς κ.ά.).
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βάση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αναζητείται το «κατάλληλο» πρωτόκολλο. Πιθανές εκδοχές, η κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Γ.Σ. ή συνάντηση στο πλαίσιο δεξίωσης (του γ.γ. των Ηνωμένων. Εθνών ή του Αμερικανού προέδρου) προς τους ηγέτες ή μια απλή (άτυπη) συνομιλία παρουσία των δύο ΥΠΕΞ, Κέρι και Κοτζιά. Μεταναστευτικό, Κυπριακό, σύγκρουση στη Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις, Σκοπιανό αναφέρονται ως τα πιο βασικά θέματα των συναντήσεων πρωθυπουργού – ΥΠΕΞ.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν χθες ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Κέρι στην Αθήνα πριν από την εκπνοή του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με άλλες «στάσεις» σε χώρες της περιοχής, γεγονός που θα εξαρτηθεί και από τη πρόοδο των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Τέλος ο κ. Τσίπρας πιθανόν να βρεθεί και στην 11η Σύνοδο του Ιδρύματος Κλίντον (όπου θα είναι παρούσα και η Γιάννα Αγγελοπούλου ως μέγας χορηγός) και να συναντήσει τον πρώην πρόεδρο.
Ν. Σταυρουλάκης


